Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Uvod u financijske izvedenice (CROSBI ID 745298)

Druge vrste radova | ostalo

• Obrazovni materijal (nedefinirano )

Sajter, Domagoj Uvod u financijske izvedenice. Osijek: Ekonomski fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2013. 212..

Podaci o odgovornosti

Sajter, Domagoj

hrvatski

Uvod u financijske izvedenice

Financijske izvedenice su financijski instrumenti koji su doživjeli iznimnu ekspanziju u proteklih nekoliko desetljeća. Kako velikim financijskim institucijama, tako i „malim“ investitorima pružaju vrlo širok spektar mogućnosti: različita područja i objekte investiranja, jednostavnu i široku diversifikaciju rizika, mogućnosti multiplikacije dobiti (ali i gubitka) putem financijske poluge, strukturiranja jednostavnih i/ili složenih pozicija s obzirom na očekivanja, kao i brojne druge koristi. No, pojedine su vrste izvedenica osim dobrobiti nanijeli i enormnu štetu, i to ne samo investitorima koji su u ove instrumente ulagali, već i široj zajednici, odnosno cijelom gospodarstvu. Stoga je poznavanje financijskih izvedenica, barem osnovnih njihovih koncepata, izuzetno važno za sve gospodarske subjekte. Ova je knjiga namijenjena prije svega studentima Ekonomskog fakulteta u Osijeku, kao građa za pripremu ispita iz izbornog kolegija smjera Financijski menadžment na diplomskom studiju, pod nazivom Tržišta opcija i futuresa. No, osim studentima, usmjerena je i svima ostalima koje zanimaju financijske izvedenice, odnosno, svima koji bi željeli dobiti uvid u ove financijske instrumente. Kako mu naslov govori, djelo je koncipirano kao uvod, odnosno kao temelj za razumijevanje financijskih izvedenica, i nema pretenzije dati minuciozni uvid u svaki detalj i specifičnosti svih izvedenica (zapravo je upitno je li to uopće i moguće). Interesenti koji traže i žele dublje razumijevanje, izvan granica teksta ove knjige, upućuju se u djela koja su navedena u literaturi ili na zaista preobilne sadržaje koji se mogu pronaći na internetu. Stoga su uz tekst ponuđene i poveznice na neke od internetskih interaktivnih materijala.

izvedenice ; opcije ; budućnosnice ; unaprijednice ; zamjene

Izdavač: Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Ekonomski fakultet u Osijeku Recenzenti: prof. dr. sc. Vlado Leko, prof. dr. sc. Branko Novak Lektor: Sara Mikić, prof. Oznaka udžbenika u knjižnici Ekonomskog fakulteta u Osijeku: U – 148 Zapis dostupan u računalnom katalogu Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek CIP: 130622005 ISBN: 978-953-253-113-8 UDK: 336.76(075.8)

engleski

Introduction to financial derivatives

nije evidentirano

derivatives ; options ; futures ; forwards ; swaps

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Osijek: Ekonomski fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

212

2013.

nije evidentirano

objavljeno

978-953-253-113-8

Povezanost rada

Ekonomija