Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 61941

Značaj dijetetskih proizvoda u turizmu


Hegedušić, Vesna; Banović, Mara; Carić, Marija
Značaj dijetetskih proizvoda u turizmu // Zdrastveni turizam za 21 stoljeće / Riožanić, Igor (ur.).
Rijeka: Fakultet za turistički i hotelski menadžment Opatija, 2000. str. 216-221 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Značaj dijetetskih proizvoda u turizmu
(Evaluation of dietetic foods in tourisms)

Autori
Hegedušić, Vesna ; Banović, Mara ; Carić, Marija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Zdrastveni turizam za 21 stoljeće / Riožanić, Igor - Rijeka : Fakultet za turistički i hotelski menadžment Opatija, 2000, 216-221

Skup
Treći znanstveno-stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem "Zdrastvei turizam za 21 stoljeće"

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 19-21.06.2000

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Dijetetski proizvodi; čokolada; niskoenergetski proizvodi
(Dietetic products; chocolate; low energetic products)

Sažetak
Važan čimbenik u održavanju zdravlja, te u prevenciji alli i liječenju mnogih bolesti je hrane. Danas se na tržištu nalazi velik broj različitih vrsta namirnica namijenjenih pojedinim kategorijama potrošaća.Međutim, sa svrhom smanjenja udjela nepoželjnih sastojaka (saharoza, mast), istraživanja su usmjerena na promjenu sastava i poboljšanje tehnološkog procesa proizvodnje. Tako se sve više u proizvodnji koriste zamjenske sirovine za saharozu,(škrobni sirup, šećerni alkoholi, sladila), smanjuje udio masti ili dodaju sastojci (hidrokoloidi, minerali i vitamini) za postizanje određenih fizikalnih i nutritivnih svojstava. Ispitivanja provedena u ovom radu bila su usmjerena na modifikaciju sastava čokolade, pa su umjesto saharoze upotrebljeni neki šećerni alkoholi i sladila pri čemu je dobivena tzv. bitter čokolada.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
058301
058408

Ustanove
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Vesna Lelas, (75494)
Mara Banović, (83392)