Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 619329

Ćirilica u Vukovaru nije znak dvojezičnosti [E- novine]


Kordić, Snježana
Ćirilica u Vukovaru nije znak dvojezičnosti [E- novine], 2013. (intervju).


Naslov
Ćirilica u Vukovaru nije znak dvojezičnosti [E- novine]
(In Vukovar, Cyrillic is not a sign of bilingualism)

Autori
Kordić, Snježana

Izvornik
E-novine, 9.1.2013. (intervju vodio Damjan Pavlica)

Vrsta, podvrsta
Ostale vrste radova, intervju

Godina
2013

Ključne riječi
Sociolingvistika; jezična politika; nacionalizam; standardni jezik; pismo; policentrični jezik; preskriptivnost; purizam; Evropska povelja o regionalnim ili manjinskim jezicima; dijalekt; štokavski; kajkavski; čakavski; nacija; srpski; hrvatski; crnogorski; bosanski; srpskohrvatski
(Sociolinguistics; language policy; nationalism; standard language; script; polycentric language; prescriptivism; purism; European Charter for Regional or Minority Languages; dialect; Štokavian; Kajkavian; Čakavian; nation; Serbian; Croatian; Montenegrin; Bosnian; Serbo-Croatian)

Sažetak
Povodom knjige "Jezik i nacionalizam" govori se u ovom intervjuu o tome da nitko nema ekskluzivno vlasništvo nad jezikom i da jezik pripada svakome tko ga govori. Pokazuje se da nacionalizmi predočavaju jezik kao nešto što se može ukrasti i da za navodnu krađu optužuju drugu naciju. Međutim, jezik nije predmet i ne može se ukrasti. Ne postoje autorska prava ni licenca na jezik. Nadalje, objašnjava se da suradnja ili nesuradnja oko kodifikacije varijanata nekog jezika ne utječe na činjenicu da se radi o zajedničkom policentričnom jeziku. Kao primjer toga navode se Austrija i Njemačka u 20. stoljeću. U intervjuu se, pored toga, objašnjava zašto nije opravdano povlačiti paralelu između mađarskog kao manjinskog jezika u Baranji i uvođenja navodne dvojezičnosti u Vukovaru zbog srpske manjine. Objašnjava se i zašto ćirilica nije znak dvojezičnosti.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Pravo, Politologija, FilologijaPOVEZANOST RADA


Autor s matičnim brojem:
Snježana Kordić, (173535)