Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 619092

Odnos prezbitera i vjernika laika


Baloban, Stjepan
Odnos prezbitera i vjernika laika // Crkva u svijetu : CUS, 25 (1990), 4; 313-324 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


Naslov
Odnos prezbitera i vjernika laika
(The Relationship Between the Priest and the Layman)

Autori
Baloban, Stjepan

Izvornik
Crkva u svijetu : CUS (0352-4000) 25 (1990), 4; 313-324

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Crkva; Drugi vatikanski koncil; narod Božji; svećenik; vjernik laik; pastoral; odgovornost; suradnja
(Church; Second Vatican Council; the People of God; priest; layman; pastoral work; responsibility; cooperation)

Sažetak
U članku se polazi od svijesti izražene na Drugom vatikanskom koncilu da smo svi članovi istog naroda Božjega (usp. Lumen gentium, br. 32). Budući da je Crkva pravi 'communio', vjernik laik ne može biti samo pasivni promatrač.On je subjekt suradnje u crkvenom pastoralu. U odnosima između vjernika laika i prezbitera II. vatikanski koncil veliku važnost posvećuje ulozi prezbitera, odnosno hijerarhije općenito, a koji se nalaze pred velikim zadatkom i odgovornošću da se otvore svijetu i suradnji s vjernicima laicima koji trebaju postati suodgovrnim članovima kršćanskih zajednica. Od vjernika laika se očekuje da kao 'neumorni tražitelj' bude otvoren zajedničkom suživotu i svijesti odgovornosti da je njegova uloga u kršćanskoj zajednici ne samo potrebna i korisna nego i nezamjenjiva — i obavezna.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
TeologijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Katolički bogoslovni fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Stjepan Baloban (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Baloban, Stjepan
Odnos prezbitera i vjernika laika // Crkva u svijetu : CUS, 25 (1990), 4; 313-324 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Baloban, S. (1990) Odnos prezbitera i vjernika laika. Crkva u svijetu : CUS, 25 (4), 313-324.
@article{article, author = {Baloban, S.}, year = {1990}, pages = {313-324}, keywords = {Church, Second Vatican Council, the People of God, priest, layman, pastoral work, responsibility, cooperation}, journal = {Crkva u svijetu : CUS}, volume = {25}, number = {4}, issn = {0352-4000}, title = {The Relationship Between the Priest and the Layman}, keyword = {Church, Second Vatican Council, the People of God, priest, layman, pastoral work, responsibility, cooperation} }