Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 619087

Potreba za etikom u gospodarstvu


Baloban, Stjepan
Potreba za etikom u gospodarstvu // Crkva u svijetu : CUS, 29 (1994), 1; 6-23 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


Naslov
Potreba za etikom u gospodarstvu
(The Need for Ethics in Business)

Autori
Baloban, Stjepan

Izvornik
Crkva u svijetu : CUS (0352-4000) 29 (1994), 1; 6-23

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Poslovna etika; situacija u Hrvatskoj; budućnost Europe; moralno-etička kriza; kapitalizam; socijalno-tržišno gospodarstvo
(Business ethics; situation in Croatia; future of Europe; moral and ethical crisis; capitalism; social market economy)

Sažetak
U članku se raspravlja pitanje povećanog interesa za poslovnom etikom, kako u naprednim zemljama Zapada, tako i u bivšim komunističkim zemljama Istoka. Nakon prvih slobodnih i demokratskih izbora u Republici Hrvatskoj (travanj/svibanj 1990.) i nakon što je Republika Hrvatska međunarodno priznata kao samostalna i suverena država (siječanj 1992) stvoreni su uvjeti da se o temi etika i gospodarstvo više raspravlja, ali i da se etika učinkovitije provodi u gospodarstvu. U prvom dijelu rada analiziraju se uzroci koji su doveli do pojačanog zanimanja za etikom u gospodarstvu (osobito društveno-politički čimbenici nakon 1918.). U drugom dijelu pogled se usmjerava prema postojećim gospodarskim sustavima na Zapadu te se postavlja pitanje gospodarskog sustava u Hrvatskoj nakon propasti komunizma. U trećem dijelu se govori o etici kao putokazu u bolju budućnost, s glavnom namjera da se potakne promišljanje o opravdanosti etičkog govora u obnovi hrvatskog gospodarstva.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
TeologijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Katolički bogoslovni fakultet, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Stjepan Baloban, (184212)