Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 618960

Utjecaj gnojidbe sintetskim zeolitima na mineralni sastav radiča Cichorium intybus var. foliosum L. kultivar Leonardo


Pasković, Igor; Herak Ćustić, Mirjana; Bronić, Josip; Subotić, Boris
Utjecaj gnojidbe sintetskim zeolitima na mineralni sastav radiča Cichorium intybus var. foliosum L. kultivar Leonardo // Zbornik radova 47. hrvatskog i 7. međunarodnog simpozija agronoma / Pospišil, Milan (ur.).
Zagreb: Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet, 2012. str. 18-19 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Utjecaj gnojidbe sintetskim zeolitima na mineralni sastav radiča Cichorium intybus var. foliosum L. kultivar Leonardo
(Impact of synthetic zeolites fertilization on chicory (Cichorium intybus var. foliosum L. cultivar Leonardo) mineral composition)

Autori
Pasković, Igor ; Herak Ćustić, Mirjana ; Bronić, Josip ; Subotić, Boris

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Zbornik radova 47. hrvatskog i 7. međunarodnog simpozija agronoma / Pospišil, Milan - Zagreb : Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet, 2012, 18-19

Skup
47. hrvatski i 7. međunarodni simpozij agronoma

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 13.-17.02.2012

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Zeolit A; Zn; gnojidba; radič; alkalno tlo
(Key words: Zeolite A; Zn; fertilization; chicory; alkaline soil)

Sažetak
Na području Dalmacije prevladavaju alkalna tla, pH vrijednosti u KCl-u >7.2, pa su deficijencije Zn, Mn, Fe i Mg učestala pojava. Razlog tomu je pored visokog pH i visoka koncentracije aktivnog vapna u tlu koje blokira primanje navedenih hraniva. Cilj preliminarnog istraživanja bio je stoga utvrditi utjecaj gnojidbe sintetskim zeolitima na mineralni sastav lišća a time i na nutritivnu vrijednost radiča Cichorium intybus var. foliosum L. kultivar Leonardo. U tu svrhu provedeno je istraživanje na alkalnom tlu (pH KCl = 7.4) u trajanju od 62 dana. Gnojidba Zn, Mn, Fe i Mg obavljena je u obliku sintetskog Zeolita A, u kojem su ionskom zamjenom Na ioni zamjenjeni kationima Zn, Mn, Fe i Mg. Prednost zeolita u odnosu na klasična gnojiva je ta što se iz njih hraniva sporo otpuštaju i ne ispiru iz tla, pa je i djelovanje na biljku dugoročnije te ekonomski i ekološki isplativije. Temeljem rezultata istraživanja vidljivo je da je pri tretmanu zeolitima utvrđena statistički značajno veća količina Zn u listu radiča te relativno veća količina Mn u odnosu na kontrolnu varijantu bez zeolita. Količine Fe i Mg u listu radiča nisu pokazale signifikantnu razliku između navedenih tretmana. Sve utvrđene vrijednosti minerala u radiču neovisno o tretmanu (P, K, Ca, Mg, Mn, Fe) u skladu su s ostalim literaturnim navodima, dok su značajno više vrijednosti Zn utvrđene pri primjeni zeolita što je značajno s nutritivnog ali i s agroekološkog aspekta

Izvorni jezik
Hrvatski, engleski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)POVEZANOST RADA


Ustanove
Institut za jadranske kulture i melioraciju krša, Split,
Institut "Ruđer Bošković", Zagreb,
Agronomski fakultet, Zagreb