Usporedba kvalitete konzumnih jaja različitih proizvođača (CROSBI ID 190807)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
Kralik, Zlata ; Kralik, Gordana ; Grčević, Manuela ; Škrtić, Zoran ; Biazik, Ewa
hrvatski
Usporedba kvalitete konzumnih jaja različitih proizvođača
Cilj ovog rada bio je usporediti kvalitetu konzumnih jaja klase L tri proizvođača, koja se nalaze u trgovačkim centrima na području grada Osijeka. Od pokazatelja kvalitete jaja u radu su uspoređene vrijednosti mase jaja i njegovih osnovnih dijelova, te su uspoređeni pokazatelji vanjske i unutarnje kvalitete jaja. Iako su jaja pripadala klasi L pronađene su razlike između proizvođača. Najveća masa jaja zabilježena je kod proizvođača B (66, 14 g) dok je masa jaja proizvođača A i B bila ujednačena (65, 05 g i 65, 03 g ; P=0, 158). U masi bjelanjka nije bilo značajnih razlika između jaja različitih proizvođača (P=0, 152). U vrijednostima mase žumanjka statistički značajno teže žumanjke imala su jaja podrijetlom od proizvođača B u usporedbi s proizvođačima A i C (18, 19 g : 17, 12g i 16, 90 g ; P<0, 05). Veća masa ljuske utvrđena je kod jaja proizvođača C i B u odnosu na jaja podrijetlom od proizvođača A (8, 53 g i 8, 49 g u odnosu na 7, 65 g ; P<0, 05). Analizirajući vrijednosti pokazatelja vanjske i unutarnje kvalitete jaja podrijetlom od tri različita proizvođača uočene su značajne razlike u vrijednostima indeksa oblika, čvrstoće i debljine ljuske, boji i pH žumanjka (P<0, 05). Razlike u rezultatima visine bjelanjka, Haugh jedinica i pH bjelanjka nisu bile statistički značajne (P>0, 05). Analiza usporedbe kvalitete jaja različitih proizvođača pokazuje da konzumna jaja na tržištu grada Osijeka zadovoljavaju kvalitetom i odgovaraju propisima Pravilnika o kakvoći jaja u Hrvatskoj.
konzumna jaja ; klasa L ; kvaliteta ; proizvođači
nije evidentirano
engleski
Comparison of consumable eggs quality of different producers
nije evidentirano
consumable eggs ; class L ; quality ; producers
nije evidentirano
Podaci o izdanju
54 (1)
2012.
17-21
objavljeno
0023-4850