Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 618789

Senzorska i teksturalna svojstva novo kreiranih funkcionalnih guma za žvakanje


Bajalica, Anja
Senzorska i teksturalna svojstva novo kreiranih funkcionalnih guma za žvakanje 2012., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Naslov
Senzorska i teksturalna svojstva novo kreiranih funkcionalnih guma za žvakanje
(Sensory and textural properties of newly created functional chewing gum)

Autori
Bajalica, Anja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
29.06

Godina
2012

Stranica
58

Mentor
Komes, Draženka

Ključne riječi
Gume za žvakanje; Funkcionalni sastojci; Senzorsko ocjenjivanje; Teksturalna svojstva
(Chewing gum; Functional ingredients; Sensory evaluation; Textural properties)

Sažetak
Uporaba guma za žvakanje u posljednje vrijeme je sve popularnija, a tržište im stalno raste. Cilj rada bio je dodatkom funkcionalnih sastojaka (kafein, teobromin, kava i čaj) proizvesti gume za žvakanje prihvatljivih senzorskih i teksturalnih svojstava. Postupak proizvodnje provodio se u mješaču guma za žvakanje. Provedeno je senzorsko ocjenjivanje, a na TA.HDPlus analizatoru određena je tekstura guma za žvakanje. U gumama za žvakanje s kafeinom i teobrominom analitički se određivao udjel kafeina i teobromina. Na temelju rezultata instrumentalnog mjerenja teksture i senzorskog ocjenjivanja, gume za žvakanje koje u sastavu sadrže aromu acerole ocjenjene su najprihvatljivijima, dok su gume za žvakanje koje u sastavu sadrže čaj i kavu neprihvatljivo ocjenjene zbog zrnate teksture i izrazite gorčine.

Izvorni jezik
Engleski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
058-0000000-3470 - Stabilnost alkaloida i polifenola u proizvodima biljnog podrijetla (Draženka Komes, )

Ustanove
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb