Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 618757

Uloga žena u prometu i pomorstvu


Kesić, Blanka; Pavlić Skender, Helga
Uloga žena u prometu i pomorstvu // Zbornik radova: PILC - 1st PAR International Leadership Conference Women's Leadership / Rosić, Vladimir (ur.).
Rijeka: Visoka poslovna škola PAR, 2012. str. 97-105 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Uloga žena u prometu i pomorstvu
(The Role of Women in Traffic and Maritime Industry)

Autori
Kesić, Blanka ; Pavlić Skender, Helga

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Zbornik radova: PILC - 1st PAR International Leadership Conference Women's Leadership / Rosić, Vladimir - Rijeka : Visoka poslovna škola PAR, 2012, 97-105

ISBN
987-953-57258-1-7

Skup
1st PAR International Leadership Conference Women's Leadership

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 29-31.03.2012

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Promet ; pomorstvo ; žene u prometu ; zaposlenost
(Traffic ; maritime industry ; women in traffic ; employment)

Sažetak
Promet i pomorstvo su važne gospodarske djelatnosti, možda najvažnije u današnjem gospodarskom i društvenom razvitku svijeta. More je oduvijek bilo izvor blagostanja pomorskih naroda i osnova razvoja i međunarodnog ugleda pomorski orijentiranih država. Ono je prometni medij koji nije potrebno ni izgrađivati, ni održavati, potrebno je jedino na početnim i završnim točkama morskih putova izgraditi i opremiti luke kao čvorišta kopnenog i pomorskog prijevoza. Države koje imaju more i narodi koji imaju pamet da ga znaju iskoristiti, već su u samom početku u velikoj prednosti u odnosu na države bez vlastitog izlaza na more. Cilj i smisao razvitka svake primorske države je razviti osmišljen i cjelovit pomorski sustav i postati pomorska zemlja. Razvoj svih pomorskih djelatnosti nemoguće je osmisliti i realizirati bez kompatibilnog razvoja svih prometnih grana. Hrvatska je tradicionalno pomorska država, a za daljnji razvoj treba selektivno i osmišljeno koristeći raspoložive potencijale unapređivati i osuvremenjivati djelatnosti pomorstva i prometa. Kada se promišlja o ljudskim resursima u pomorstvu i prometu, prvenstveno se pomisli na muškarce kao nositelje prometne djelatnosti, što proizlazi iz činjenice da su nositelji brojnih aktivnosti u pomorstvu i prometu, pa čak i na razini resornog ministarstva uglavnom muškarci. Podaci pokazuju da su žene u segmentu pomorstva i prometa i dalje nezastupljene. Općenito se smatra da su poslovi u vezi pomorstva i prometa namijenjeni prvenstveno muškarcima. Međutim, danas je i ženama omogućeno jednako obrazovanje kao i muškarcima na prometnim/ekonomskim/pomorskim i inim visokim učilištima, imaju jednaku, ako ne i veću stručnu spremu, osposobljene su za donošenje i provođenje svih odluka i upravljačkih funkcija. U uvjetima primjene suvremenih tehničko-tehnoloških dostignuća, informatizacije poslovanja, automatizacije brojnih ljudskih aktivnosti manualni rad je zamijenjen strojevima... pa žene mogu obavljati poslove i donositi poslovne odluke jednako kao i njihove kolege.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
EkonomijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
081-0000000-1267 - Tercijarna logistika - čimbenik uključivanja RH u europski gospodarski sustav (Alen Host, )

Ustanove
Ekonomski fakultet, Rijeka,
Pomorski fakultet, Rijeka