Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 618749

Utjecaj dodatka ekstrakta lista maline na bioaktivni potencijal čokolade


Đurđek, Doroteja
Utjecaj dodatka ekstrakta lista maline na bioaktivni potencijal čokolade 2011., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Naslov
Utjecaj dodatka ekstrakta lista maline na bioaktivni potencijal čokolade
(The effects of addition of extracts of yarrow leaves on the bioactive potential of chocolate)

Autori
Đurđek, Doroteja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
19. 12

Godina
2011

Stranica
78

Mentor
Draženka Komes

Neposredni voditelj
Belščak-Cvitanović, Ana

Ključne riječi
Antiksidacijski kapacitet; polifenoli; čokolada
(Antioxidant capacity; polyphenols; chocolate)

Sažetak
Cilj ovog rada je odrediti udjel ukupnih fenola, flavonoida, flavan-3-ola i proantocijanidina te antioksidacijski kapacitet tri vrste čokolade različitog udjela kakaovih dijelova (30, 38, 72 %) obogaćenih ekstraktom lista maline. Udjel ukupnih fenola i flavonoida određen je reakcijom s Folin-Ciocoalteau reagensom, udjel flavan-3-ola određen je reakcijama s vanilinom i s p-dimetilamino-cinamaldehidom (p-DAC), a udjel ukupnih proantocijanidina kiselinskom hidrolizom s klorovodičnom kiselinom. Antioksidacijski kapacitet određen je reakcijama sa željezo(III)-tripiridiltriazinom (FRAP) te 2, 2’-azino-bis-(3-etilbenzotiazolin-6-sulfonske kiseline) (ABTS). Najveći udjel ukupnih fenola određen je u čokoladi sa 72% kakaovih dijelova uz dodatak 1% liofiliziranog ekstrakta lista maline, a najniži u čokoladi sa 30% udjela kakaovih dijelova uz dodatak 1% liofiliziranog ekstrakta lista maline. Najveći udjel flavonoida određen je u čokoladi s 38% kakaovih dijelova uz dodatak 3% listića maline, a najniži u čokoladi s 30% kakaovih dijelova uz dodatak 1% listića maline. Najveći udjel flavan-3-ola određen metodom s vanilinom, određen je u čokoladi s 72% kakaovih dijelova obogaćenoj s 3% koncentriranog ekstrakta lista maline, dok je najniži udjel određen u čokoladi s 30% kakaovih dijelova obogaćenoj sa 1% listića maline. Dodatak ekstrakta lista maline doprinosi povećanom antioksidacijskom kapacitetu čokolade. Najučinkovitiji je koncentrirani ekstrakt lista maline, dodan u 3%-tnom udjelu u svaku vrstu čokolade.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
058-0000000-3470 - Stabilnost alkaloida i polifenola u proizvodima biljnog podrijetla (Draženka Komes, )

Ustanove
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb