Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 618664

Hrvatska obitelj na prekretnici


Hrvatska obitelj na prekretnici, Zagreb: Centar za promicanje socijalnog nauka Crkve ; Glas Koncila, 2001 (zbornik)


Naslov
Hrvatska obitelj na prekretnici
(Croatian Family on a Turning-Point)

Urednik/ci
Baloban, Stjepan

Vrsta, podvrsta i kategorija knjige
Uredničke knjige, zbornik, znanstvena

Izdavač
Centar za promicanje socijalnog nauka Crkve ; Glas Koncila

Grad
Zagreb

Godina
2001

Stranica
280

ISBN
953-6710-05-6

Ključne riječi
Obitelj; socijalna nesigurnost; obitelj i rad; demografski slom; pastoral obitelji; pravo na sklapanje braka; aktualni problemi; komunikacija; međuljudski odnosi
(Family; social instability; family and work; demographic collapse; pastoral care of family; the right to enter into marriage; actual problems; communications; human relationships)

Sažetak
U knjizi je obrađena problematika hrvatske obitelji. Obitelj je ustanova koja u teškoj socijalnoj situaciji u Hrvatskoj pokazuje najveću solidarnost, a istovremeno je i u velikoj krizi i svojevrsnom proturječju, jer se osjeća nedovoljno zaštićenom od društva, a prema njoj su velika očekivanja tog istog društva. Što može i treba učiniti Crkva u odnosu na hrvatsku obitelj? Riječ je o prikazima pod sljedećim naslovima: Obitelj i socijalna (ne)sigurnost u Hrvatskoj ; Uloga obitelji u novom shvaćanju rada ; Obitelj u Hrvatskoj nakon demografskog sloma: stanje i perspektive ; Crkveno djelovanje i aktualne obiteljske teškoće ; Pravo na sklapanje braka i osnivanje obitelji u Hrvatskoj ; Aktualni problemi braka i obitelji: etičko-socijalni vid ; Komunikacija između djece i roditelja ; Međuljudski odnosi u obitelji. Osam autora, svaki na svoj način, temeljito i kompetentno obrađuje problematiku obitelji. Riječ je o stručnjacima na području socijalne politike, socijalnog nauka Crkve, demografske problematike, pastoralne teologije, prava, moralne teologije te psihologije. Izbor tema i autora govori o interdisciplinarnom pristupu zajedničkoj temi hrvatske obitelji koju je potrebno iznova staviti u središte društvenih i crkvenih zanimanja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
TeologijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Katolički bogoslovni fakultet, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Stjepan Baloban, (184212)