Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Primjena lakaze i ultrafiltracije u sprječavanju posmeđivanja bijelih vina (CROSBI ID 377128)

Ocjenski rad | doktorska disertacija

Čošić, Zrinka Primjena lakaze i ultrafiltracije u sprječavanju posmeđivanja bijelih vina / Banović, Mara (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2012

Podaci o odgovornosti

Čošić, Zrinka

Banović, Mara

hrvatski

Primjena lakaze i ultrafiltracije u sprječavanju posmeđivanja bijelih vina

Posmeđivanje bijelih vina je jedna od najnepoželjnijih pojava u proizvodnji bijelih vina. Ono je rezultat vrlo složenih reakcija niskomolekularnih fenolnih spojeva pri čemu nastaju visokomolekularni kompleksi koji su netopljivi i razlog su zamućenja vina. Kako bi se taj problem prevladao u praksi se primjenjuje više različitih postupaka. Jedan od načina je i primjena enzima lakaze u kombinaciji s membranskom separacijom, ultrafiltracijom. Lakaza je enzim koji upravo katalizira oksidaciju niskomolekularnih fenolnih spojeva u visokomolekularne kondenzirane produkte koje je tada moguće ukloniti iz supstrata ultrafiltracijom. Tim postupkom uklone se niskomolekularni fenolni spojevi i vino ne bi trebalo više biti podložno posmeđivanju. Svrha ovog rada je bila ispitati efikasnost primjene lakaze u kombinaciji s ultrafiltracijom na moštu i vinu grožđa Laški rizling u odnosu na neka najčešće korištena sredstva za bistrenje. Nesumporeni mošt je podvrgnut fermentaciji s autohtonom i selekcioniranom kulturom kvasaca. Bistrenje je provedeno dodavanjem želatine/kiselsol, polivinilpolipirolidona i lakaze i to prije (u mošt) ili nakon završetka fermentacije (u vino). Sva proizvedena vina podvrgnuta su ultrafiltraciji. Uspješnost procesa bistrenja ispitana je i nakon dvije godine skladištenja svih uzoraka vina u uvjetima vinskog podruma.Uuzorcima mošta i vina određivani su slijedeći parametri: boja, ukupni fenoli, flavonoidni i neflavonoidni fenoli, kondenzirani tanini, leukoantocijani, ukupna aroma, maseni udio koloida i osnovni kemijski sastav. U radu su eksperimenti provedeni u laboratorijskom i industrijskom mjerilu. U svim slučajevima pokazalo se da lakaza uspješno smanjuje koncentracijuleukoantocijana i kondenziranih tanina, fenolnih spojeva odgovornih za posmeđivanje.

bijelo vino; bistrenje; lakaza; posmeđivanje vina; ultrafiltracija

nije evidentirano

engleski

Ultrafiltration and laccase application in prevention of white wine browning

nije evidentirano

fining; laccase; ultrafiltration; white wine; wine browning

nije evidentirano

Podaci o izdanju

138

23.07.2012.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija