Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 618630

Etičnost i socijalnost na kušnji. Socijalna problematika u Hrvatskoj


Baloban, Stjepan
Etičnost i socijalnost na kušnji. Socijalna problematika u Hrvatskoj, Zagreb: Kršćanska sadašnjost, 1997 (monografija)


Naslov
Etičnost i socijalnost na kušnji. Socijalna problematika u Hrvatskoj
(Ethics and Sociality on Probation. Social Issues in Croatia)

Autori
Baloban, Stjepan

Vrsta, podvrsta i kategorija knjige
Autorske knjige, monografija, znanstvena

Izdavač
Kršćanska sadašnjost

Grad
Zagreb

Godina
1997

Stranica
183

ISBN
953-151-179-9

Ključne riječi
Etičnost i socijalnost; socijalni nauk Crkve; poduzetničko gospodarstvo; pretvorba i privatizacija; mir i rat; socijalni dokumenti Crkve; vjernici laici; politika; etika okoliša
(Ethics and sociality; social teaching of the Church; business economy; transformation and privatization; peace and war; social documents of the Church; laity; ethics and environment)

Sažetak
Velike društveno-političke promjene u Srednjoj i Istočnoj Europi pri kraju 20. stoljeća kao i općeniti razvoj u svijetu nameću suvremenom čovjeku više važnih pitanja. Što se to stvarno događa i koliko vanjske promjene utječu na život i ponašanje čovjeka pojedinca, obitelji, manjih i većih društvenih skupina? Nova situacija traži i nove odgovore. Kršćanin u Hrvatskoj s pravom očekuje pomoć i potporu od Crkve i teologije. Ova knjiga je pokušaj pomoći kršćanskom vjerniku laiku u njegovom društvenom životu. Članci u knjizi s etičkog gledišta pretresaju nagle društvene promjene, odnose u gospodarstvu, pretvorbi i privatizaciji vlasništva, te odnos kršćanina prema politici. Riječ je o člancima koji su objavljeni u vremenskom razdoblju od 1990. do 1997. godine. Prvi dio knjige je posvećen socijalnoj problematici u užem smislu riječi: etika i gospodarstvo, etički problemi pretvorbe i privatizacije, zauzimanje Katoličke crkve za stradanja konkretnog čovjeka u ratu te o demokraciji. Drugi dio knjige se bavi problematikom vjernika laika u novi društvenim okolnostima i to o odnosu prema unutra, tj. prema predstavnicima Crkve, i prema van, tj. prema političkim događanjima. Pri kraju se raspravlja o duhovnim pokretima u Crkvi i o etičkom vidu zaštite čovjekova okoliša.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
TeologijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Katolički bogoslovni fakultet, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Stjepan Baloban, (184212)