Ispitivanje utjecaja sadržaja vode na brzinu ohlađivanja solne kupke (CROSBI ID 377060)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Boldin, Marko
Matijević, Božidar
hrvatski
Ispitivanje utjecaja sadržaja vode na brzinu ohlađivanja solne kupke
U radu je opisano sredstva za gašenje u solnoj kupci, te utjecaji koji djeluju na intenzitet ohlađivanja solne kupke. Navedena je oprema i postupak za ispitivanja brzine ohlađivanja solne kupke. Opisane su metode koje se koriste za određivanje utjecaja vode u solnoj kupci. Dan je pregled kako se određuje temperatura gašenja. Provedena su ispitivanja krivulja hlađenja u sljedećim sredstvima za gašenje, sa i bez gibanja soli, prema normi ISO 9950: bez dodatka vode i s dodatkom 11 litara vode što ~ 1% vode. Ispitivan je utjecaj vode na krivulju hlađenja i intenzitet gašenja. Iz snimljenih krivulja hlađenja utvrđen je značajan utjecaj dodatka vode i brzine miješanja na intenzitet gašenja i maksimalnu brzinu gašenja, posebno na višim radnim temperaturama.
solna kupka ; kaljenje u solnoj kupci ; određivanje brzine gašenja ; utjecaj vode na brzinu ohlađivanja
nije evidentirano
engleski
Examination of influence of wather content on qooling rate of salt bathe
nije evidentirano
salt bath ; quenching in salth bath ; qooling rate ; wather content
nije evidentirano
Podaci o izdanju
42
14.02.2012.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Fakultet strojarstva i brodogradnje
Zagreb