Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj tehnologije uzgoja na prinos i kvalitetu paprike (CROSBI ID 377039)

Ocjenski rad | diplomski rad

Filjas, Katarina Utjecaj tehnologije uzgoja na prinos i kvalitetu paprike / Benko, Božidar (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2013

Podaci o odgovornosti

Filjas, Katarina

Benko, Božidar

hrvatski

Utjecaj tehnologije uzgoja na prinos i kvalitetu paprike

Cilj istraživanja bio je utvrditi komponente prinosa i kvalitativna svojstva kultivara paprike zvonolikog ploda u konvencionalnom uzgoju u tlu zaštićenog prostora i hidroponskom uzgoju na kamenoj vuni. Testirano je pet hibridnih kultivara ('Atol', 'Blondy', 'Mazurka', 'Menta', 'Vedrana'). Berba tehnološki zrelih plodova trajala je 9 tjedana u uzgoju na tlu i 14 tjedana u hidroponskom uzgoju. U svakoj berbi utvrđeni su broj i masa tržnih plodova, tržni prinos i udio netržnih plodova. Uzorci za kvalitativnu analizu su prikupljani periodički tijekom razdoblja berbe (jednom mjesečno), a sastojali su se od 10 plodova. Utvrđeni su udio suhe i topljive suhe tvari, ukupna kiselost i pH-vrijednost te sadržaj vitamina C u plodu. U relativno kratkom periodu berbe u zaštićenom prostoru ostvaren je zadovoljavajući tržni prinos testiranih kultivara: od 2, 93 do 4, 43 kg/m2 na tlu i od 6, 08 do 9, 71 kg/m2 na kamenoj vuni. Veći prinos u hidroponskom uzgoju rezultat je dužeg perioda berbe i 10 do 15 % veće mase tržnih plodova. Znatno veći udio netržnih plodova u hidroponskom uzgoju nije negativno utjecao na tržni prinos. Usprkos većem udjelu suhe tvari u plodovima iz hidroponskog uzgoja, plodovi iz uzgoja na tlu imali su veći udio topljive suhe tvari i ukupnu kiselost. Plodovi iz hidroponskog uzgoja imali su višu pH-vrijednost i sadržaj vitamina C. Tehnologija uzgoja znatno je utjecala na komponente prinosa. Uzgojem u grijanom zaštićenom prostoru, automatizacijom fertirigacije i regulacije mikroklimatskih uvjeta te odabirom manje osjetljivih kultivara na fiziološke poremećaje povećao bi se tržni prinos. Budući da su obje tehnologije uzgoja rezultirale kvalitetnim plodovima, u skladu s literaturnim navodima, zbog većeg tržnog prinosa, prednost ima hidroponski uzgoj paprike.

Capsicum annuum L.; konvencionalni uzgoj; hidroponski uzgoj; komponente prinosa; kvalitativna svojstva

nije evidentirano

engleski

Effect of growing technology on the yield and quality of bell pepper

nije evidentirano

Capsicum annuum L.; conventional growing; soilless culture; yield components; quality characteristics

nije evidentirano

Podaci o izdanju

30

25.01.2013.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)