Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Osječki okrug/oblast i kotar Našice: razvoj lokalne samouprave u razdoblju mjesnih narodnih odbora (1945-1951.) (CROSBI ID 190570)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad

Volner, Hrvoje Osječki okrug/oblast i kotar Našice: razvoj lokalne samouprave u razdoblju mjesnih narodnih odbora (1945-1951.) // Radovi (Zavod za hrvatsku povijest), 44 (2012), 415-438

Podaci o odgovornosti

Volner, Hrvoje

hrvatski

Osječki okrug/oblast i kotar Našice: razvoj lokalne samouprave u razdoblju mjesnih narodnih odbora (1945-1951.)

U radu se analizira djelovanje lokalne samouprave na području kotara Našice, okruga i oblasti Osijek (narodnim odborima), koristeći se neobjavljenom arhivskom građom nastalom u razdoblju od 1945. do 1951. godine. Narodni odbori u ovom razdoblju pomažu centralnoj vlasti u ostvarenju planova predviđenih implementaciji planskih zadataka i stvaranja socijalističkog društva. Baza na temelju koje se provodila navedena politika bili su mjesni narodni odbori. Izabrani odbornici određenog mjesta imali su zadatak putem zborova birača zadobiti povjerenje stanovništva, osigurati njihovo odobravanje za provedbu planova otkupa, prikupljanja poreza, mobilizaciju radne snage, odobravanje samodoprinosa za izgradnju različitih komunalnih gradnji. Budući da je za postupanje lokanih odbornika bilo potrebno poznavanje zakona, više razine vlasti često organiziraju različite tečajeve za njihovo usavršavanje. „Narodna vlast“ je bila jedinstvena i počivala je na pretpostavci o potpunoj podudarnosti s voljom građana, što dolazi u koliziju prilikom provedbe nepopularnih mjera, primjerice u poljoprivredi, što se najviše osjećalo u neobavljanju zadanih zadataka po odbornicima mjesnih narodnih odbora.

Narodni odbori; kotar; okrug; oblast; mjesto; izvršni odbor; komunistička partija; odbornik

nije evidentirano

engleski

Osijek County/Region and District Našice: development of Local Government in the Period of Local People's Committees (1945-1951)

nije evidentirano

People's Councils; district; county; region; place; Executive Committee; communist Party; committeeman

nije evidentirano

Podaci o izdanju

44

2012.

415-438

objavljeno

0353-295X

Povezanost rada

Povijest