Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 617885

Konflikt radne i obiteljske uloge kod zaposlenih supružnika: tradicionalna vs. egalitarna bračna zajednica


Gregov, Ljiljana; Šimunić, Ana; Slišković, Ana
Konflikt radne i obiteljske uloge kod zaposlenih supružnika: tradicionalna vs. egalitarna bračna zajednica // Psihologija rada u Hrvatskoj: Prošlost, sadašnjost i budućnost. Program i sažeci priopćenja. / Parmač. Maja ; Tonković, Maša (ur.).
Zagreb: Naklada Slap, 2010. (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Konflikt radne i obiteljske uloge kod zaposlenih supružnika: tradicionalna vs. egalitarna bračna zajednica
(Work-family conflict among employed spouses: Traditional vs. egalitarian marital community)

Autori
Gregov, Ljiljana ; Šimunić, Ana ; Slišković, Ana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Psihologija rada u Hrvatskoj: Prošlost, sadašnjost i budućnost. Program i sažeci priopćenja. / Parmač. Maja ; Tonković, Maša - Zagreb : Naklada Slap, 2010

ISBN
978-953-175-362-3

Skup
Psihologija rada u Hrvatskoj: prošlost, sadašnjost i budućnost

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 16.04.2010

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Konflikt radne i obiteljske uloge; Socijalna podrška; Težnja ka uspjehu; Stav o bračnim ulogama
(Work-family conflict; Social support; Striving for achievement; Attitudes toward marital roles)

Sažetak
Cilj istraživanja bio je utvrditi da li postoje razlike u konfliktima radne i obiteljske uloge kod zaposlenih supružnika s obzirom na tip bračne zajednice. U ispitivanju je sudjelovalo 176 zaposlenih bračnih parova, prosječne dobi od 20 do 64 godine. U uzorku su zastupljeni ispitanici srednje, više i visoke stručne spreme. U ispitivanju su uz demografske podatke, korištene slijedeće mjere: Adaptirana skala za procjenu konflikta radne i obiteljske uloge (Netmeyer, 1996), Skala stava o bračnim ulogama (Jackobson, 1950), Subskala 'Tip bračne zajednice' iz Skale percepcije odnosa radne i obiteljske uloge (Pendelton, Poloma i Garland, 1980), Subskala 'Težnja za uspješnosti (Ambicioznost)' iz Skale konflikta rodnih uloga (O'Neill i sur., 1986), Skala socijalne podrške od obitelji i nadređenoga (Šimunić i Gregov, 2008) i Skala negativnih efekata organizacije radnog vremena (Šimunić i Gregov, 2008). Dobiveni rezultati ukazali su na diskrepancu između stava o bračnim ulogama i percepcije vlastite bračne zajednice. Pritom je navedena diskrepanca izraženija kod žena koje imaju egalitarniji stav o bračnim ulogama, u odnosu na muškarce, dok kada se radi o percepciji vlastite bračne zajedice nema značajnih razlika između muškaraca i žena. Najveće razine konflikta radne na obiteljsku ulogu utvrđene su kod muškaraca u tradicionalnim i žena u egalitarnim bračnim zajednicama. Pritom velik dio varijance konflikta radne na obiteljsku ulogu objašnajvaju negativni efekti radnog vremena. Razine konflikta obiteljske na radnu domenu su niske i nisu diskriminativne s obzirom na spol i tip bračne zajednice. Podršku od strane obitelji većom percipiraju muškarci i žene u egalitarnijim bračnim zajednicama. Težnja za uspješnošću (Ambicioznost) je na podjednako višim razinama kod muškaraca i žena u tradicionalnijim bračnim zajednicama. Pritom je povezana s većim konfliktom obiteljske na radnu domenu kod žena, dok je kod muškaraca ambicioznost povezana s oba konflikta.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PsihologijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Sveučilište u Zadru