Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 617472

Građevni razvoj dvorca Opeka u Marčanu (Vinica)


Puhmajer, Petar
Građevni razvoj dvorca Opeka u Marčanu (Vinica) // Portal - godišnjak Hrvatskog restauratorskog zavoda, 3 (2012), 9-28 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


Naslov
Građevni razvoj dvorca Opeka u Marčanu (Vinica)
(The Construction Development of Opeka Castle in Marčan (Vinica))

Autori
Puhmajer, Petar

Izvornik
Portal - godišnjak Hrvatskog restauratorskog zavoda (1847-9464) 3 (2012); 9-28

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Vinica; Marčan; dvorac Opeka; arhitektura; 17. stoljeće; 19. stoljeće; Keglević; Drašković; Bombelles; konzervatorska istraživanja; građevni razvoj
(Vinica; Marčan; Opeka Castle; architecture; 17th century; 19th century; Keglević; Drašković; Bombelles; conservation investigation; architectural development)

Sažetak
Recentna konzervatorsko-restauratorska istraživanja potvrdila su faznost izgradnje dvorca Opeka u Vinici, koja se naslućivala iz slojevitih struktura danas napola ruševnog zdanja. Prva faza datira se u 1674. godinu koja je zabilježena na ulaznom portalu s natpisom o gradnji u doba Nikole Keglevića, otkada potječe i glavnina zidane strukture dvorca. Od druge polovice 18. stoljeća pa sve do sredine 19. stoljeća, dvorac je u posjedu obitelji Drašković koja je izvela veće zahvate izgradnjom novih svodova u obliku čeških kapa, aneksa uz južno krilo te rizalita na istočnom pročelju. Tijekom druge polovice 19. stoljeća dvorac je u vlasništvu obitelji Bombelles, tijekom koje će doživjeti radikalnu obnovu u duhu historicizma. Dugogodišnji radovi trajali su s manjim prekidima sve do početka 20. stoljeća, a obuhvatili su nadogradnje i prigradnje postojećim strukturama i oblikovanje pročelja s elementima neostilova zasnovanih na srednjovjekovnim arhitektonskim formama. Rezultatima konzervatorsko-restauratorskih istraživanja dobivene su smjernice za prezentaciju dvorca, koja je utemeljena na zadržavanju posljednjeg “živog” sloja. S obzirom na urušene dijelove istočnog i južnog krila, bit će nužno pristupiti većim rekonstrukcijskim zahvatima.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Arhitektura i urbanizam, Povijest umjetnostiPOVEZANOST RADA


Ustanove
Hrvatski restauratorski zavod

Autor s matičnim brojem:
Petar Puhmajer, (336880)

Časopis indeksira:


  • Web of Science Core Collection (WoSCC)
    • Emerging Sources Citation Index (ESCI)