Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 617294

Biološki kardiovaskularni rizični čimbenici i kognitivne funkcije starijih osoba


Despot Lučanin, Jasminka; Lučanin, Damir; Petrušić, Ante
Biološki kardiovaskularni rizični čimbenici i kognitivne funkcije starijih osoba // Klinička psihologija, 3 (2010), 1-2; 5-17 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


Naslov
Biološki kardiovaskularni rizični čimbenici i kognitivne funkcije starijih osoba
(BIOLOGICAL CARDIOVASCULAR RISK FACTORS AND COGNITIVE FUNCTION IN OLD PERSONS)

Autori
Despot Lučanin, Jasminka ; Lučanin, Damir ; Petrušić, Ante

Izvornik
Klinička psihologija (1847-3172) 3 (2010), 1-2; 5-17

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Kardiovaskularni rizični čimbenici; biološke varijable; kognitivne funkcije; starenje
(Cardiovascular risk factors; biological variables; cognitive function; ageing)

Sažetak
Novija interdisciplinarna istraživanja nastoje utvrditi povezanost i interakcije između kardiovaskularnih i metaboličkih bolesti, kardiovaskularnih rizičnih čimbenika i ne-patološkog kognitivnog starenja (Waldstein i Elias 2003). Cilj je ovog istraživanja provjeriti postoji li povezanost između bioloških rizičnih čimbenika za kardiovaskularne bolesti s kognitivnim funkcijama starijih osoba. Ispitano je 505 starijih osoba iz 11 domova za starije i nemoćne osobe u Zagrebu, 138 muškaraca (27, 3%) i 367 žena (72, 7%), u dobi od 56-96 godina (prosječno 79 godina), pokretni i ne dementni. Prikupljeni su sociodemografski i zdravstveni podaci, Izmjerena je funkcionalna sposobnost i kognitivne funkcije sudionika (Ljestvicom procjene kognitivnog statusa iz Clifton-postupci za procjenu starijih osoba). Biološke varijable izmjerene su analizom uzoraka venske krvi. Uzorke krvi i podatke su prikupili laboratorijski tehničari, liječnici te uvježbani intervjueri, individualno, u ustanovi. Utvrđeni su mali, ali značajni koeficijenti korelacije između promatranih bioloških varijabli i kognitivnih funkcija. Tri izlučena faktora pokazuju da biološke varijable djelomično sudjeluju u određenju kognitivnih funkcija u starosti. Ovi rezultati mogu pomoći u sprječavanju nastanka ili usporavanju kognitivnog opadanja u starosti.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PsihologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
217-0000000-2491 - BIOLOŠKI, PSIHOLOŠKI I SOCIJALNI ČIMBENICI DUŽINE ŽIVOTA I ZDRAVLJA U STAROSTI (Jasminka Despot-Lučanin, )

Ustanove
Zdravstveno veleučilište, Zagreb