Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 617216

Medijska slika bioetike - 9.svjetski bioetički kongres u Rijeci


Račić, Ifigenija; Jergović, Blanka
Medijska slika bioetike - 9.svjetski bioetički kongres u Rijeci // Jahr - Godišnjak Katedre za društvene i humanističke znanosti u medicini Medicinskog fakulteta u Rijeci, 3 (2012), 6; 433-459 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, znanstveni)


Naslov
Medijska slika bioetike - 9.svjetski bioetički kongres u Rijeci
(Media image of bioethics - 9th World Congress of Bioethics in Rijeka)

Autori
Račić, Ifigenija ; Jergović, Blanka

Izvornik
Jahr - Godišnjak Katedre za društvene i humanističke znanosti u medicini Medicinskog fakulteta u Rijeci (1847-6376) 3 (2012), 6; 433-459

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni

Ključne riječi
Mediji i znanost; bioetika; 9.svjetski bioetički kongres; dnevne novine
(Media and science; bioethics; 9th world congress of bioethics; daily newspapers)

Sažetak
Cilj ovog rada je prikazati osobine i prirodu medijskog praćenja 9. svjetskog bioetičkog kongresa održanog u Rijeci od 3. do 8. rujna 2008. s glavnom temom „Izazovi međukulturološke bioetike u 21. stoljeću“. Uvodni dio osvrće se na odnos medija i znanosti te na položaj znanosti u medijima, fokusirajući se na interakciju novinara i znanstvenika kao glavnih čimbenika za uspješan put znanosti prema javnosti. Nakon kratkog teorijskoga pojašnjenja definicije bioetike, ukazuje se i na povezanost medija i bioetike. Provedena je kvalitativna i kvantitativna analiza izvještavanja hrvatskih dnevnih novina (Novi List, Jutarnji list, Vjesnik i Večernji list) o bioetičkome Kongresu. Zaključili smo da hrvatske dnevne novine nisu iskoristile mogućnost pozicioniranja bioetike kao discipline, da su bile nedovoljno ili slabo zainteresirane za kongres i bioetiku, kao i da je pristup medijskom praćenju bio najčesšće pragmatičan i usredotočen više na posljedice kongresa za turizam i prepoznatljivost Rijeke i Riječke regije nego na samu bioetiku.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Informacijske i komunikacijske znanostiPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
226-0000000-3523 - Znanstvena komunikacija: uloga znanstvene zajednice i razvoj kurikuluma (Blanka Jergović, )

Ustanove
Hrvatski studiji, Zagreb