Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 61708

Proizvodnja dvogodišnjeg šaranskog mlađa u polikulturi na IPK Osijek "Ribnjačarstvo" d.o.o. D. Miholjac u 1999.god.


Ovcin, Igor
Proizvodnja dvogodišnjeg šaranskog mlađa u polikulturi na IPK Osijek "Ribnjačarstvo" d.o.o. D. Miholjac u 1999.god. 1999., diplomski rad, Poljoprivredni fakultet, Osijek


Naslov
Proizvodnja dvogodišnjeg šaranskog mlađa u polikulturi na IPK Osijek "Ribnjačarstvo" d.o.o. D. Miholjac u 1999.god.
(Production of 2-year old young carp in polyculture on IPK Osijek "Ribnjačarstvo" D.Miholjac in 1999 year)

Autori
Ovcin, Igor

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Poljoprivredni fakultet

Mjesto
Osijek

Datum
13.10

Godina
1999

Stranica
23

Mentor
Opačak, Anđelko

Ključne riječi
2-godišnji šaranski mlađ; breeding
(2-year young carp; uzgoj; proizvodna svojstva; polikultura)

Sažetak
U radu se prikazuju proizvodno-tehnološki parametri uzgoja dvogodišnjeg šaranskog mlađa u polikulturi s drugim ribama u konkretnim proizvodnim uvjetima ribnjačarstva. Utvrđeno je da se 2-godišnja šaranska mlađ u polikulturi proizvodila na 295 ha, preživljavanje je bilo 53,2%, individualna masa 0,79 kg/kom. Proizvodnja 2-godišnjeg šasranskog mlađa u 1999.godini iznoisla je 132270 kg, a hranidbeni koeficijent 5,18. Vrlo visoki gubici (i do 50%) u proizvodnji dvogodišnje ribe pojavljuju se kao ključni problem proizvodnje konzumnog šarana, ali i opstanka cijelog ribnjačarstva. Uzroci većih gubitaka od standardnih (25-30%) moraju se pronaći u bolestima, ihtiofagnim pticama, stresu i dr. čimbenicima. Uzgojem u polikulturi postiže se racionalno iskoištenje ribnjačkih površina u biološko-kemijskom pogledu te proširenje asortimana ribe na tržištu uz relativno nisku cijenu biljojednih riba. Veći angažman struke i znanosti omogućit će poštivanje nužnih optimalnih tehhnoloških rokova i radnji kojima bi se zaustavilo daljnje smanjenje proizvodnje, izvršila stabilizacija i stvorili preduvjeti za oživljavanje intenzivne proizvodnje. Nakon toga može se razmišljati o načinima i mogućnostima daljnje intenzifikacije i slijedu postupaka da se to postigne, a sve u cilju što niže cijene koštanja ribe.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Šumarstvo



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
079311

Ustanove
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek