Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Prioritetni programi razvitka prehrambene industrije u istočnoj Hrvatskoj (CROSBI ID 478921)

Prilog sa skupa u zborniku | stručni rad

Pozderović, Andrija Prioritetni programi razvitka prehrambene industrije u istočnoj Hrvatskoj // Strategija gospodarskog razvitka Republike Hrvatske - regionalne mogućnosti / Bernard, Jakelić (ur.). Osijek: HUP ured Osijek, 2000

Podaci o odgovornosti

Pozderović, Andrija

hrvatski

Prioritetni programi razvitka prehrambene industrije u istočnoj Hrvatskoj

U istočnoj Hrvatskoj postoje prirodni uvjeti za razvoj prehrambene industrije i malih obiteljskih gospodarstava na području prerade poljoprivrednih proizvoda. Pod prirodnim uvjetima podrazumjevaju se dovoljne površine kvalitetnog poljoprivrednog zemljišta, povoljni klimatski uvjeti za poljoprivrednu proizvodnju i mogućnost navodnjavanja. Pored toga postoji dugogodišnje iskustvo u toj proizvodnji i višestoljetna tradicija, dovoljan broj visoko obrazovanih kadrova i kvalitetne znanstvene institucije na tom području. Proizvodnja poljoprivrednih proizvoda je relativno razvijena s obzirom na druge regije u Hrvatskoj. Međutim proizvodnja nekih poljoprivrednih proizvoda nije dovoljno razvijena i zastupljena u odnosu na prirodne uvjete ( voće, povrće, industrijsko bilje, stočarski proizvodi). Na području istočne Hrvatske postoje izvjesni kapaciteti za preradu poljoprivrednih proizvoda. Ta prerada obuhvaća pretežito tzv. osnovnu prehrambenu industriju sa proizvodnjom šećera, brašna, mesa, mlijeka i manjim dijelom jestivog ulja. U prethodnih nekoliko desetljeća razvoj prerade poljoprivrednih proizvoda nije dovoljono pratio mogućnosti poljoprivredne proizvodnje. Zbog toga niti tzv. osnovna prehrambena industrija nije dovoljno razvijena, još manje je razvijena prehrambena industrija s višim stupnjem finalizacije. Istočna Hrvatska je pored prirodnih uvjeta i solidne sirovinske osnove zaostajala u razvoju prehrambene industrije i sve više postajala sirovinska baza. Zaostajanje je evidentno u svim granama prehrambene industrije a posebno u proizvodnji i preradi voća, povrća, mlijeka i preradi industrijskog bilja i mesa. U cijeloj Hrvatskoj ne postoji mokra prerada kukuruza dok je proizvodnja kukuruza najzastupljenija u ratarskoj proizvodnji. Također Hrvatska zaostaje a posebno istočna Hrvatska u proizvodnji hrane konzervirane niskim temperaturama hlađenjem i smrznute hrane. U okviru ovog referata je analizirana sirovinska osnova i prerada poljoprivrednih proizvoda u istočnoj Hrvatskoj. Definirani su osnovni pravci razvitka prerade poljoprivrednih proizvoda i ostali uvjeti koji su potrebni za pokretanje razvitka prerade poljoprivrednih proizvoda. Dane su smjernice promjene strukture sjetve u poljoprivrednoj proizvodnji te identificirani ostali problemi bitni za razvitak prerade poljoprivrednih proizvoda

istočna Hrvatska; prehrambena industrija; programi razvoja

nije evidentirano

engleski

The Programs priority of development food industry of Eastern Croatia

nije evidentirano

eastern Croatia; food industry; programs of development

nije evidentirano

Podaci o prilogu

2000.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Strategija gospodarskog razvitka Republike Hrvatske - regionalne mogućnosti

Bernard, Jakelić

Osijek: HUP ured Osijek

Podaci o skupu

Gospodarski forum HUP-a, Strategija gospodarskog razvitka Republike Hrvatske - regionalne mogućnosti

pozvano predavanje

09.05.2000-09.05.2000

Bizovac, Hrvatska

Povezanost rada

nije evidentirano