Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Tretman otpadnih materijala i regeneracija otapala nakon proizvodnje cis - PQC (cis - propenilkinolil tercijarni butil karbonat) (CROSBI ID 333236)

Ocjenski rad | diplomski rad

Gavranović, Ivan Tretman otpadnih materijala i regeneracija otapala nakon proizvodnje cis - PQC (cis - propenilkinolil tercijarni butil karbonat) / Sipos, Laszlo (mentor); Zagreb, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, . 2000

Podaci o odgovornosti

Gavranović, Ivan

Sipos, Laszlo

hrvatski

Tretman otpadnih materijala i regeneracija otapala nakon proizvodnje cis - PQC (cis - propenilkinolil tercijarni butil karbonat)

Svrha ovog rad je pronaći način pročišćavanja otpadnih voda nakon proizvodnje cis - PQC, koji se proizvodi u tri faze. Prva faza se obrađuje zasebno od druge i treće faze. Prvo se pristupilo analizi otpadnih voda, a nakon toga i koagulaciji i oksidaciji. Vrijednost KPK je uzeta kao pokazatelj onečišćenosti. Koagulacija je provedena s FeCl3 i Al2(SO4)3 kao koagulantima uz održavanje i bez održavanja konstantne vrijednosti pH. Oksidacija je provedena s vodikovim peroksidom i ozonom. Rezultati pokazuju da je najbolji stupanj pročišćenosti postignut koagulacijom s FeCl3 pri vrijednosti pH = 11,75 i koncentraciji c(Fe+3) = 2,8 g dm-3. Vrijednost KPK je smanjena s 214000 mg dm-3O2 na 155000 mg dm-3O2. Najbolji stupanj pročišćenosti druge i treće faze postignut je oksidacijom s vodikovim peroksidom koncentracije w(H2O2) = 2,7%, a vrijednost KPK je smanjena sa 58600 mg dm-3 O2 na 13000 mg dm-3 O2.

cis-PQC; koagulacija; oksidacija; otpadne vode

nije evidentirano

engleski

Treatment of the waste materials and solvent regeneration after cis-PQC production

nije evidentirano

cis-PQC; coagulation; oxidation; wastewater

nije evidentirano

Podaci o izdanju

47

08.12.2000.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije

Zagreb

Povezanost rada

Kemijsko inženjerstvo