Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 616754

Bizantski car Heraklije I. u hrvatskoj historiografiji


Gračanin, Hrvoje; Antunović, Zorana
Bizantski car Heraklije I. u hrvatskoj historiografiji // Povijesni prilozi, 31 (2012), 43; 9-30 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 616754 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Bizantski car Heraklije I. u hrvatskoj historiografiji
(Byzantine Emperor Heraclius I in Croatian historiography)

Autori
Gračanin, Hrvoje ; Antunović, Zorana

Izvornik
Povijesni prilozi (0351-9767) 31 (2012), 43; 9-30

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Heraklije; Bizant; doseljavanje Hrvata; 7. stoljeće; hrvatska historiografija; metanarativi
(Heraclius; Byzantine Empire; settlement of Croats; seventh century; Croatian historiography; metanarrative)

Sažetak
U hrvatskoj historiografiji bizantskome caru Herakliju I. pripalo je istaknuto mjesto u rekonstrukciji najranije hrvatske prošlosti. Do danas je metanarativ o dolasku Hrvata i hrvatskom naseljavanju u Dalmaciji upravo za vladavine ovoga cara postao gotovo općeprihvaćena činjenica, tek rijetko relativizirana ili osporavana. Bez namjere da se potanje ulazi u raščlambu teza iznesenih s tim u vezi odnosno da se pretresa ionako oskudan dokazni materijal koji se koristi da bi se dokučile okolnosti, odredili tijekovi i utvrdio kronološki slijed pojave novih etnopolitičkih entiteta na istočnojadranskoj obali i u njezinu neposrednom zaleđu nakon dezintegracije rimske vlasti, pozornost se radije usmjerava na pitanje na koji su način hrvatski istraživači tretirali navodnu Heraklijevu ulogu u tim događajima i koje je istraživačke diskurse moguće detektirati. Ispituje se i koliku su pozornost Heraklije i njegova vladavina pobudili u hrvatskoj historiografiji, kakve su ocjene njegove osobe i djelovanja iznesene i u kojoj mjeri one korespondiraju s istovremenim kretanjima u svjetskoj historiografiji. Pritom nije poglavita namjera bila baviti se analizom narativa Konstantina Porfirogeneta, koji je u središtu pozornosti hrvatske historiografije u zadnje vrijeme, nego je pozornost upravljena na osobu cara Heraklija. U razmatranje su uzeti odabrani radovi prvenstveno monografskoga karaktera koje je hrvatska historiografija producirala u više od stotinu godina, pri čemu dosljedno treba ima na umu da su nastajali u različitim vremenima i na različitome stupnju razvitka povijesne znanosti.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PovijestPOVEZANOST RADA


Projekti:
130-1300620-0641 - MONUMENTA MEDIAEVALIA VARIA (SREDNJOVJEKOVNI POVIJESNI SPOMENICI) (Budak, Neven, MZOS ) ( POIROT)

Ustanove:
Filozofski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Hrvoje Gračanin (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Pristup cjelovitom tekstu rada

Citiraj ovu publikaciju:

Gračanin, Hrvoje; Antunović, Zorana
Bizantski car Heraklije I. u hrvatskoj historiografiji // Povijesni prilozi, 31 (2012), 43; 9-30 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Gračanin, H. & Antunović, Z. (2012) Bizantski car Heraklije I. u hrvatskoj historiografiji. Povijesni prilozi, 31 (43), 9-30.
@article{article, year = {2012}, pages = {9-30}, keywords = {Heraklije, Bizant, doseljavanje Hrvata, 7. stolje\'{c}e, hrvatska historiografija, metanarativi}, journal = {Povijesni prilozi}, volume = {31}, number = {43}, issn = {0351-9767}, title = {Bizantski car Heraklije I. u hrvatskoj historiografiji}, keyword = {Heraklije, Bizant, doseljavanje Hrvata, 7. stolje\'{c}e, hrvatska historiografija, metanarativi} }
@article{article, year = {2012}, pages = {9-30}, keywords = {Heraclius, Byzantine Empire, settlement of Croats, seventh century, Croatian historiography, metanarrative}, journal = {Povijesni prilozi}, volume = {31}, number = {43}, issn = {0351-9767}, title = {Byzantine Emperor Heraclius I in Croatian historiography}, keyword = {Heraclius, Byzantine Empire, settlement of Croats, seventh century, Croatian historiography, metanarrative} }
Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font