Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 61667

Utjecaj opskrbnih voda na kakvoću voda Visovačkog jezera i Čikole


Briški, Felicita; Sipos, Laszlo; Zuber, Nataša; Štembal, Tamara; Vuković, Marija
Utjecaj opskrbnih voda na kakvoću voda Visovačkog jezera i Čikole // 2. hrvatska konferencija o vodama, Dubrovnik 19.-22.svibnja 1999, Zbornik radova / Gereš, Dragutin (ur.).
Dubrovnik: Hrvatske vode, Zagreb, 1999. str. 917-922 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Utjecaj opskrbnih voda na kakvoću voda Visovačkog jezera i Čikole
(Impact of Supply Water on the Visovačko Jezero Lake and Čikola River Water Quality)

Autori
Briški, Felicita ; Sipos, Laszlo ; Zuber, Nataša ; Štembal, Tamara ; Vuković, Marija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
2. hrvatska konferencija o vodama, Dubrovnik 19.-22.svibnja 1999, Zbornik radova / Gereš, Dragutin - Dubrovnik : Hrvatske vode, Zagreb, 1999, 917-922

Skup
2. hrvatska konferencija o vodama. Hrvatske vode od Jadrana do Dunava

Mjesto i datum
Dubrovnik, Hrvatska, 19.-22.05.1999

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Opskrbne vode; kakvoća prirodne vode; Krka; Čikola
(Supply water; natural water quality; Krka; Čikola)

Sažetak
Rijeke Krka i Čikola od svog izvorišta trku kroz brojna naseljena mjesta te u svom donjem toku ulaze u područje nacionalnog parka "Krka" bogatog bučnim slapovima, ujezerenim vodama ulijevajući se na kraju u Jadransko more. Nakon jednogodišnjeg istraživanja, a na osnovi provedenih fizikalnih, kemijskih i bioloških analiza, utvrđena je podobnost jezerske vode za vodoopskrbu na tri lokacije u ujezerenim dijelovima Krke i Čikole. Međutim, lokacije odabrane za uzorkovanje u gornjim tokovima ovih rijeka bile su nedostupne zbog agresije na Hrvatsku. Zato je druga faza istraživanja provedena tek nakon oslobođenja ovog područja. Cilj ovog rada bio je istražiti kakvoću opskrbnih voda i njihov utjecaj na vode Visovačkog jezera i Čikole, te identificirati potencijalne onečišćivače u slivnom području kao doprinos planu prostornog uređenja i vodozaštite u Nacionalnom parku Krka. u tu svrhu je odabrano sedam lokacija za uzorkovanje vode i to od izvorišta, odnosno gornjih tokova rijeka Krke i Čikole do Visovačkog jezera i Čikole. u uzorcima vode ispitani su fizikalno-kemijski i bakteriološki pokazatelji kakvoće vode. Rezultati ispitivanja kemijskih pokazatelja u uzorcima vode pokazuju da se radi o vodi izvrsne kakvoće i da se dobivene vrijednosti značajnije ne razlikuju od rezultata istraživanja ranijih godina. Isto vrijedi i za rezultate bakterioloških analiza vode na području Nacionalnog parka Krka, izuzev lokacija u gornjim tokovima rijeka Krke i Čikole neposredno ispod naseljenih mjesta, gdje je sporadično registrirano bakteriološko onečišćenje manjeg intenziteta.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemijsko inženjerstvoPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
125017
125022

Ustanove
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb