Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 61653

Privatizacija i javnost (Privatization and the public)


Privatizacija i javnost (Privatization and the public), Zagreb: Institut društvenih znanosti Ivo Pilar, 1999 (zbornik)


Naslov
Privatizacija i javnost (Privatization and the public)
(Privatization and the public)

Urednik/ci
Čengić, Drago ; Rogić, Ivan ;

Vrsta, podvrsta i kategorija knjige
Uredničke knjige, zbornik, znanstvena

Izdavač
Institut društvenih znanosti Ivo Pilar

Grad
Zagreb

Godina
1999

Stranica
324

ISBN
953-6666-08-1

Ključne riječi
privatizacija; modernizacija; javnost; socijalna pravednost; menadžeri; institucionalni vlasnici
(privatization; modernization; public; social justice; managers; institutional investors)

Sažetak
Radovi u ovoj knjizi , nastali su temeljem teorijskih i empirijskih istraživanja (pretpostavki) modernizacije te hrvatskog modela privatizacije i njegovih socijalnih i ekonomskih posljedica u Hrvatskoj od početka devedesetih godina do današnjih dana. Na taj su način ovdje sabrani radovi možda i jedinstveni svjedok jednog duljeg vremenskog razdoblja, razdoblja u kojem su rušene institucije starog društvenog i ekonomskog poretka, a nove još uvijek nisu počele iskazivati svoj pozitivni društveni, ekonomski i modernizacijski potencijal. Autori su svoje analize i zaključke temeljili na podacima koji su nastali u okviru istraživanja za Znanstveni nacionalni program (tema ‘Društvene i psihosocijalne posljedice privatizacije’), ali i na podacima i znanjima koje su crpili i iz brojnih drugih (istraživačkih) izvora. U prvom dijelu knjige ocijenjena je privatizacija u tranzicijskim zemljama i u Hrvatskoj s obzirom na dosegnute ekonomske ciljeve postavljene još početkom devedesetih godina. U drugom dijelu knjige nekoliko je radova koji problematiziraju odnos hrvatske javnosti i privatizacije. Ovdje se posebno raspravlja o sljedećim temama: (de)konstrukcija modela javne komunikacije o hrvatskoj privatizaciji ; proces privatizacije u Hrvatskoj i hrvatska javnost 1996- 1998. godine ; domaća javnost i migranti - povratnici o privatizaciji ; privatizacijski novum – obećavajuća ili neizvjesna sudbina većine ; socijalna pravednost i privatizacija u Hrvatskoj. U trećem dijelu knjige dva su rada koja tematiziraju odnos privatizacije i novih (institucionalnih) upravljača ; u prvome se analizira odnos hrvatskih menadžera i privatizacijskih investicijskih fondova kao novih institucionalnih vlasnika, a u drugome odnos privatizacijskih investicijskih fondova i korporacijskog upravljanja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
SociologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
01940110

Ustanove
Institut društvenih znanosti Ivo Pilar, Zagreb

Profili:

Avatar Url Drago Čengić (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Privatizacija i javnost (Privatization and the public), Zagreb: Institut društvenih znanosti Ivo Pilar, 1999 (zbornik)
Čengić, D., Rogić, I. & (ur.) (1999) Privatizacija i javnost (Privatization and the public). Zagreb, Institut društvenih znanosti Ivo Pilar.
@book{book, collectioneditor = {\v{C}engi\'{c}, Drago and Rogi\'{c}, Ivan}, year = {1999}, pages = {324}, keywords = {privatization, modernization, public, social justice, managers, institutional investors}, isbn = {953-6666-08-1}, title = {Privatization and the public}, keyword = {privatization, modernization, public, social justice, managers, institutional investors}, publisher = {Institut dru\v{s}tvenih znanosti Ivo Pilar}, publisherplace = {Zagreb} }