Doprinos oplemenjivanja soje povećanju količine i kvalitete hrane (CROSBI ID 594273)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Josipović, Ana ; Sudarić, Aleksandra ; Sudar, Rezica ; Markulj, Antonela ; Duvnjak, Tomislav ; Kovačević, Josip
hrvatski
Doprinos oplemenjivanja soje povećanju količine i kvalitete hrane
Danas je soja (Glycine max (L.) Merr.) na svjetskoj razini rangirana kao glavni izvor biljnih ulja i bjelančevina te značajan izvor zdravstveno korisnih tvari u proizvodnji funkcionalne hrane. Posebnu pozornost privlače izoflavoni, koji djeluju antioksidativno, antiestrogeno i antikancerogeno te uz esencijalne aminokiseline i nezasićene masne kiseline čine zrno soje vrijednom namirnicom u ljudskoj prehrani. Brojna znanstvena istraživanja ukazala su na pozitivnu ulogu prehrane sojom u očuvanju zdravlja i prevenciji mnogih kroničnih bolesti. Povećanjem uloge soje s prehrambenog i zdravstvenog aspekta raste i potreba za kvalitetom zrna i općenito većim sadržajem korisnih tvari u zrnu. Povećanje nutritivne vrijednosti sojinog zrna može se postići i oplemenjivačkim radom. Na Poljoprivrednom institutu Osijek je dugogodišnjim oplemenjivačkim radom došlo do značajnog napretka u kvaliteti zrna soje što podrazumijeva količinu i kvalitetu ulja i bjelančevina u sastavu zrna. U ovom radu dat je prikaz potencijala soje kao kvalitetne hrane te prikaz rezultata oplemenjivačkog rada na kvaliteti zrna soje u Poljoprivrednom institutu Osijek. Genetsko unaprjeđenje soje, kao rezultat oplemenjivanja, značajno doprinosi razvoju i unaprijeđenju okolišno prihvatljive proizvodnje kvalitetne i sigurne hrane.
soja; oplemenjivanje; kvaliteta zrna; izoflavoni
nije evidentirano
engleski
Contribution of soybean breeding to the increase of quantity and quality of food
Danas je soja (Glycine max (L.) Merr.) na svjetskoj razini rangirana kao glavni izvor biljnih ulja i bjelančevina te značajan izvor zdravstveno korisnih tvari u proizvodnji funkcionalne hrane. Posebnu pozornost privlače izoflavoni, koji djeluju antioksidativno, antiestrogeno i antikancerogeno te uz esencijalne aminokiseline i nezasićene masne kiseline čine zrno soje vrijednom namirnicom u ljudskoj prehrani. Brojna znanstvena istraživanja ukazala su na pozitivnu ulogu prehrane sojom u očuvanju zdravlja i prevenciji mnogih kroničnih bolesti. Povećanjem uloge soje s prehrambenog i zdravstvenog aspekta raste i potreba za kvalitetom zrna i općenito većim sadržajem korisnih tvari u zrnu. Povećanje nutritivne vrijednosti sojinog zrna može se postići i oplemenjivačkim radom. Na Poljoprivrednom institutu Osijek je dugogodišnjim oplemenjivačkim radom došlo do značajnog napretka u kvaliteti zrna soje što podrazumijeva količinu i kvalitetu ulja i bjelančevina u sastavu zrna. U ovom radu dat je prikaz potencijala soje kao kvalitetne hrane te prikaz rezultata oplemenjivačkog rada na kvaliteti zrna soje u Poljoprivrednom institutu Osijek. Genetsko unaprjeđenje soje, kao rezultat oplemenjivanja, značajno doprinosi razvoju i unaprijeđenju okolišno prihvatljive proizvodnje kvalitetne i sigurne hrane.
soybean; breeding; grain quality; isoflavones
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
Podaci o prilogu
35-36.
2012.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Kralik, Gordana
Osijek: Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
978-953-7871-05-5
Podaci o skupu
Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane
predavanje
13.12.2012-13.12.2012
Osijek, Hrvatska