Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Doprinos oplemenjivanja soje povećanju količine i kvalitete hrane (CROSBI ID 594273)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Josipović, Ana ; Sudarić, Aleksandra ; Sudar, Rezica ; Markulj, Antonela ; Duvnjak, Tomislav ; Kovačević, Josip Contribution of soybean breeding to the increase of quantity and quality of food / Doprinos oplemenjivanja soje povećanju količine i kvalitete hrane // 2. zbornik sažetaka - Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane / Kralik, Gordana (ur.). Osijek: Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2012. str. 35-36

Podaci o odgovornosti

Josipović, Ana ; Sudarić, Aleksandra ; Sudar, Rezica ; Markulj, Antonela ; Duvnjak, Tomislav ; Kovačević, Josip

hrvatski

Doprinos oplemenjivanja soje povećanju količine i kvalitete hrane

Danas je soja (Glycine max (L.) Merr.) na svjetskoj razini rangirana kao glavni izvor biljnih ulja i bjelančevina te značajan izvor zdravstveno korisnih tvari u proizvodnji funkcionalne hrane. Posebnu pozornost privlače izoflavoni, koji djeluju antioksidativno, antiestrogeno i antikancerogeno te uz esencijalne aminokiseline i nezasićene masne kiseline čine zrno soje vrijednom namirnicom u ljudskoj prehrani. Brojna znanstvena istraživanja ukazala su na pozitivnu ulogu prehrane sojom u očuvanju zdravlja i prevenciji mnogih kroničnih bolesti. Povećanjem uloge soje s prehrambenog i zdravstvenog aspekta raste i potreba za kvalitetom zrna i općenito većim sadržajem korisnih tvari u zrnu. Povećanje nutritivne vrijednosti sojinog zrna može se postići i oplemenjivačkim radom. Na Poljoprivrednom institutu Osijek je dugogodišnjim oplemenjivačkim radom došlo do značajnog napretka u kvaliteti zrna soje što podrazumijeva količinu i kvalitetu ulja i bjelančevina u sastavu zrna. U ovom radu dat je prikaz potencijala soje kao kvalitetne hrane te prikaz rezultata oplemenjivačkog rada na kvaliteti zrna soje u Poljoprivrednom institutu Osijek. Genetsko unaprjeđenje soje, kao rezultat oplemenjivanja, značajno doprinosi razvoju i unaprijeđenju okolišno prihvatljive proizvodnje kvalitetne i sigurne hrane.

soja; oplemenjivanje; kvaliteta zrna; izoflavoni

nije evidentirano

engleski

Contribution of soybean breeding to the increase of quantity and quality of food

Danas je soja (Glycine max (L.) Merr.) na svjetskoj razini rangirana kao glavni izvor biljnih ulja i bjelančevina te značajan izvor zdravstveno korisnih tvari u proizvodnji funkcionalne hrane. Posebnu pozornost privlače izoflavoni, koji djeluju antioksidativno, antiestrogeno i antikancerogeno te uz esencijalne aminokiseline i nezasićene masne kiseline čine zrno soje vrijednom namirnicom u ljudskoj prehrani. Brojna znanstvena istraživanja ukazala su na pozitivnu ulogu prehrane sojom u očuvanju zdravlja i prevenciji mnogih kroničnih bolesti. Povećanjem uloge soje s prehrambenog i zdravstvenog aspekta raste i potreba za kvalitetom zrna i općenito većim sadržajem korisnih tvari u zrnu. Povećanje nutritivne vrijednosti sojinog zrna može se postići i oplemenjivačkim radom. Na Poljoprivrednom institutu Osijek je dugogodišnjim oplemenjivačkim radom došlo do značajnog napretka u kvaliteti zrna soje što podrazumijeva količinu i kvalitetu ulja i bjelančevina u sastavu zrna. U ovom radu dat je prikaz potencijala soje kao kvalitetne hrane te prikaz rezultata oplemenjivačkog rada na kvaliteti zrna soje u Poljoprivrednom institutu Osijek. Genetsko unaprjeđenje soje, kao rezultat oplemenjivanja, značajno doprinosi razvoju i unaprijeđenju okolišno prihvatljive proizvodnje kvalitetne i sigurne hrane.

soybean; breeding; grain quality; isoflavones

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

Podaci o prilogu

35-36.

2012.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Kralik, Gordana

Osijek: Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

978-953-7871-05-5

Podaci o skupu

Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane

predavanje

13.12.2012-13.12.2012

Osijek, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)