Genetski napredak u kakvoći zrna OS-linija soje (CROSBI ID 594272)
Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Sudarić, Aleksandra ; Vratarić, Marija ; Matoša, Maja ; Duvnjak, Tomislav ; Volenik, Mirna
hrvatski
Genetski napredak u kakvoći zrna OS-linija soje
Cilj istraživanja bio je procijeniti genetsko poboljšanje kakvoće zrna soje u okviru oplemenjivačkog programa soje Poljoprivrednog instituta Osijek, usporedbom vrijednosti elitnih linija sa standardima kroz poljske pokuse (2004.-2006. ; Osijek). Varijabilnost i genetski parametri određivani su za količinu bjelančevina i ulja u zrnu. Dobiveni rezultati ukazali su na postignuti genetski napredak u kakvoći zrna soje unutar grupa zriobe 00, 0 i I. Genetsko poboljšanje količine bjelančevina i količine ulja u zrnu domaće germplazme soje doprinos je unaprijeđenju i profitabilnosti proizvodnje i prerade soje u našoj zemlji te doprinos i osnova daljnjem radu u domaćem oplemenjivanju soje.
soja ; bjelančevine ; ulje ; genetski napredak
nije evidentirano
engleski
Genetic improvement in grain quality of soybean OS-lines
nije evidentirano
soybean ; protein ; oil ; genetic advance
nije evidentirano
Podaci o prilogu
340-343.
2012.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Zbornik radova 47.hrvatskog i 7. međunarodnog simpozija agronoma
Pospišil, Milan
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
978-953-7878-01-6
Podaci o skupu
47 hrvatski i 7 međunarodni simpozij agronoma
predavanje
01.01.2012-01.01.2012
Opatija, Hrvatska