Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 616114

Operacijska istraživanja


Lukač, Zrinka; Neralić, Luka
Operacijska istraživanja / Gračan, Sandra (ur.).
Zagreb: Element, 2012


Naslov
Operacijska istraživanja
(Operational Research)

Autori
Lukač, Zrinka ; Neralić, Luka

Izdavač
Element

Grad
Zagreb

Godina
2012

Stranica
231

ISBN
978-953-197-577-3

Ključne riječi
Operacijska istraživanja; modelski pristup operacijskih istraživanja; transport; dodjeljivanje; optimizacija na mrežama; cjelobrojno programiranje; višekriterijsko programiranje
(Operational research; modeling approach of operational research; transportation; assignment; optimization on networks; integer programming; multiobjective programming)

Sažetak
Knjiga je udžbenik Sveučilišta u Zagrebu i namijenjena je prije svega studentima Matematičkog odsjeka PMF-a Sveučilišta u Zagrebu, kao osnovna literatura za predmet Operacijska istraživanja na diplomskom studiju, na smjeru Financijska i poslovna matematika. Knjigom će se moći koristiti i studenti Ekonomskog fakulteta Zagreb za predmet Operacijska istraživanja, kao i studenti ostalih ekonomskih, tehničkih i drugih fakulteta. Prvo, uvodno poglavlje ukratko razmatra i objašnjava čime se i kako bave operacijska istraživanja, a također prikazuje kratku povijest i razvoj operacijskih istraživanja. Drugo poglavlje bavi se modelskim pristupom operacijskih istraživanja rješavanju stvarnih problema. Razmatraju se linearni statički model programa proizvodnje u rafineriji nafte, neki modeli lokacije, model problema optimizacije portfelja investicija i CCR model analize omeđivanja podataka. Treće poglavlje posvećeno je problemima transporta i dodjeljivanja (asignacije). U četvrtom poglavlju obrađena je optimizacija na mrežama s rješavanjem problema najkraćeg puta, minimalnog razapinjućeg stabla, maksimalnog toka i minimizacije troškova toka u mreži. Također se razmatra planiranje i upravljanje projektom pomoću PERT/CPM metode. Peto poglavlje bavi se cjelobrojnim programiranjem i metodama za rješavanje cjelobrojnih programa, kao što su metoda cjelobrojnih formi i metoda grananja i ograđivanja za cjelobrojne i binarne programe. U šestom poglavlju obrađeno je višekriterijsko programiranje. Razmatrana su neka svojstva i karakterizacije efikasnih rješenja, leksikografski višekriterijski problem, te višekriterijsko linearno programiranje i ciljno programiranje. Navedena su četiri dodatka s prikazom algoritma simpleks metode, dualne simpleks metode i metode za problem linearnog programiranja s gornjim ogradama na varijable, te je prikazana programska podrška za operacijska istraživanja. Na kraju je navedena bibliografija od 115 naslova, te kazalo pojmova, kazalo imena i popis oznaka.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Matematika, EkonomijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
067-0000000-1076 - Modeli i metode operacijskih istraživanja u ekonomici i poslovnom odlučivanju (Zrinka Lukač, )

Ustanove
Ekonomski fakultet, Zagreb