Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 615997

Utjecaj eteričnih ulja i prirodnog zeolita na proizvodne i zdravstvene pokazatelje pilića te mikrobiološku ispravnost pilećeg mesa


Hengl, Brigita
Utjecaj eteričnih ulja i prirodnog zeolita na proizvodne i zdravstvene pokazatelje pilića te mikrobiološku ispravnost pilećeg mesa 2012., doktorska disertacija, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek


Naslov
Utjecaj eteričnih ulja i prirodnog zeolita na proizvodne i zdravstvene pokazatelje pilića te mikrobiološku ispravnost pilećeg mesa
(Essential oils and natural zeolite influence on production and health performance of broilers, and microbiological contamination of chicken meat)

Autori
Hengl, Brigita

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija

Fakultet
Poljoprivredni fakultet u Osijeku

Mjesto
Osijek

Datum
28.12

Godina
2012

Stranica
158

Mentor
Šperanda, Marcela ; Pavlović, Hrvoje

Ključne riječi
Eterična ulja ; zeolit ; performance ; antioksidativni status ; mikrobiološka kontaminacija ; senzorska svojstva
(Essential oils ; zeolite ; performance ; antioxidative status ; microbiological contamination ; organoleptic properties)

Sažetak
Eterična ulja i njihove komponente, kao grupa fitogenih aditiva hrani, imaju velike mogućnosti korištenja u tovu brojlera. Zbog njihovih antimikrobnih i antioksidativnih svojstava, te djelovanja na poboljšanu probavljivost hrane može se očekivati njihov pozitivan utjecaj na zdravstveni status životinja, a time i bolje krajnje rezultate tova. U ovom istraživanju pratio se utjecaj XTRACTTM (kombinacija komponenti eteričnih ulja karvakrola, cinamaldehida i kapsaicina), Aroma Korma® (kobinacija eteričnih ulja Foeniculum vulgare i Citrus limon), zeolita te kombinacija XTRACTTM i Aroma Korma® sa zeolitom na proizvodne pokazatelje tova pilića, njihov imunostimulirajući učinak, utjecaj na antioksidativni status krvi i mišićnog tkiva, utjecaj na mikropopulaciju crijeva pilića, utjecaj na mikrobiološku kontaminaciju mesa, utjecaj na klaoničke pokazatelje tovnih pilića i tehnološka svojstva pilećega mesa, te utjecaj na senzorska svojstva pilećeg mesa. Pokus je proveden na brojlerima Ross 308, koji su bili podijeljenu u 6 skupina ( kontrolna i skupine tretmanima različitim ovisno o dodacima eteričnih ulja, zeolita ili njihove kombinacije. Tov je trajao 42 dana, a sveukupno su bila obuhvaćena 288 pilića oba spola (po 48 u svakoj skupini). Utjecaj dodataka eteričnih ulja i prirodnog zeolita imao je različit utjecaj na pojedine praćene vrijednosti. Zasebno dodani XTRACTTM i citrus komorač imali su dobar utjecaj na praćena svojstva u tovu, tehnološka svojstava mesa, zdravstveni status pilića, parametre u krvi i mesu, mikrobiološku kontaminaciju i senzorska svojstva. Zeolit, kao samostalni dodatak najslabije je utjecao na praćena svojstva, ali je u kombinaciji s XTRACTTM i citrus komoračem njihovo djelovanje bilo izražajnije.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
053-0531854-1850 - Hranidbeno metaboličke osnove podizanja kvalitete animalnih namirnica (Nina Poljičak Milas, )
079-0790566-0567 - Specifičnosti rasta svinja i peradi i kakvoća proizvoda (Gordana Kralik, )
079-0793448-3438 - Prirodni imunomodulatori i antioksidansi u optimalizaciji proizvodnje svinja (Marcela Šperanda, )

Ustanove
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Autor s matičnim brojem:
Brigita Hengl, (366734)