Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj eteričnih ulja i prirodnog zeolita na proizvodne i zdravstvene pokazatelje pilića te mikrobiološku ispravnost pilećeg mesa (CROSBI ID 376781)

Ocjenski rad | doktorska disertacija

Hengl, Brigita Utjecaj eteričnih ulja i prirodnog zeolita na proizvodne i zdravstvene pokazatelje pilića te mikrobiološku ispravnost pilećeg mesa / Šperanda, Marcela ; Pavlović, Hrvoje (mentor); Osijek, . 2012

Podaci o odgovornosti

Hengl, Brigita

Šperanda, Marcela ; Pavlović, Hrvoje

hrvatski

Utjecaj eteričnih ulja i prirodnog zeolita na proizvodne i zdravstvene pokazatelje pilića te mikrobiološku ispravnost pilećeg mesa

Eterična ulja i njihove komponente, kao grupa fitogenih aditiva hrani, imaju velike mogućnosti korištenja u tovu brojlera. Zbog njihovih antimikrobnih i antioksidativnih svojstava, te djelovanja na poboljšanu probavljivost hrane može se očekivati njihov pozitivan utjecaj na zdravstveni status životinja, a time i bolje krajnje rezultate tova. U ovom istraživanju pratio se utjecaj XTRACTTM (kombinacija komponenti eteričnih ulja karvakrola, cinamaldehida i kapsaicina), Aroma Korma® (kobinacija eteričnih ulja Foeniculum vulgare i Citrus limon), zeolita te kombinacija XTRACTTM i Aroma Korma® sa zeolitom na proizvodne pokazatelje tova pilića, njihov imunostimulirajući učinak, utjecaj na antioksidativni status krvi i mišićnog tkiva, utjecaj na mikropopulaciju crijeva pilića, utjecaj na mikrobiološku kontaminaciju mesa, utjecaj na klaoničke pokazatelje tovnih pilića i tehnološka svojstva pilećega mesa, te utjecaj na senzorska svojstva pilećeg mesa. Pokus je proveden na brojlerima Ross 308, koji su bili podijeljenu u 6 skupina ( kontrolna i skupine tretmanima različitim ovisno o dodacima eteričnih ulja, zeolita ili njihove kombinacije. Tov je trajao 42 dana, a sveukupno su bila obuhvaćena 288 pilića oba spola (po 48 u svakoj skupini). Utjecaj dodataka eteričnih ulja i prirodnog zeolita imao je različit utjecaj na pojedine praćene vrijednosti. Zasebno dodani XTRACTTM i citrus komorač imali su dobar utjecaj na praćena svojstva u tovu, tehnološka svojstava mesa, zdravstveni status pilića, parametre u krvi i mesu, mikrobiološku kontaminaciju i senzorska svojstva. Zeolit, kao samostalni dodatak najslabije je utjecao na praćena svojstva, ali je u kombinaciji s XTRACTTM i citrus komoračem njihovo djelovanje bilo izražajnije.

eterična ulja ; zeolit ; performance ; antioksidativni status ; mikrobiološka kontaminacija ; senzorska svojstva

nije evidentirano

engleski

Essential oils and natural zeolite influence on production and health performance of broilers, and microbiological contamination of chicken meat

nije evidentirano

essential oils ; zeolite ; performance ; antioxidative status ; microbiological contamination ; organoleptic properties

nije evidentirano

Podaci o izdanju

158

28.12.2012.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Osijek

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)