Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 615957

Pojam i pravne posljedice zakašnjenja s plaćanjem u trgovačkim ugovorima u pravu Europske unije


Tot, Ivan
Pojam i pravne posljedice zakašnjenja s plaćanjem u trgovačkim ugovorima u pravu Europske unije // Zbornik Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, 33 (2012), 2; 769-801 (recenziran, izvorni, znanstveni)


Naslov
Pojam i pravne posljedice zakašnjenja s plaćanjem u trgovačkim ugovorima u pravu Europske unije
(The Notion and the Legal Consequences of Late Payment in Commercial Transactions in the Law of the European Union)

Autori
Tot, Ivan

Izvornik
Zbornik Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci (1330-349X) 33 (2012), 2; 769-801

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, izvorni, znanstveni

Ključne riječi
Zakašnjenje dužnika ; zatezne kamate ; posebna naknada za troškove prouzrokovane zakašnjenjem ; Direktiva 2000/35/EZ ; Direktiva 2011/7/EU
(Late payment ; interest for late payment ; compensation for recovery costs ; Directive 2000/35/EC ; Directive 2011/7/EU)

Sažetak
Predmetom rada su pojam zakašnjenja s plaćanjem izložen u Direktivi 2011/7/EU o suzbijanju zakašnjenja s plaćanjem u trgovačkim ugovorima te pravne posljedice zakašnjenja s plaćanjem predviđene odredbama direktive. Jedan cilj rada je pojmovnom analizom te gramatičkim, sustavnim i teleološkim tumačenjem utvrditi značenje pojedinih odredbi direktive. Drugi cilj rada je ocijeniti u kojoj se mjeri može ostvariti operativni cilj direktive: pružanje vjerovnicima instrumenata koji će im omogućiti da potpuno i učinkovito ostvare svoja prava u slučajevima zakašnjenja s plaćanjem. Analizom pojma zakašnjenja s plaćanjem izloženog u Direktivi 2011/7/EU, utvrđuje se da direktiva predviđa subjektivni koncept zakašnjenja dužnika s plaćanjem. Raspravlja se o razlikama subjektivnog i objektivnog koncepta zakašnjenja dužnika s plaćanjem te se izvodi zaključak da je objektivni koncept prihvatljiviji i povoljniji za vjerovnike novčanih obveza. U svjetlu teorijskih prijepora o funkciji zateznih kamata, razmatra se funkcija koju zatezne kamate, kao pravna posljedica zakašnjenja s plaćanjem, imaju u kontekstu odredaba direktive. Kako je direktivom uvedena i posebna naknada za troškove prouzrokovane vjerovniku dužnikovim zakašnjenjem s plaćanjem, raspravlja se i o funkciji te posebne naknade. Kao praktično pitanje, utvrđuju se nedostaci uređenja zakašnjenja s plaćanjem predviđenog Direktivom 2011/7/EU, te iznose prijedlozi za učinkovitija rješenja de lege ferenda.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Pravo

Napomena
Rad nagrađen Godišnjom nagradom mladim znanstvenicima i umjetnicima za 2013. godinu, Društvo sveučilišnih nastavnika i drugih znanstvenika u Zagrebu. Objavljeno i u dva dijela u: - Tot, I., Pojam i pravne posljedice zakašnjenja s plaćanjem u trgovačkim ugovorima u pravu Europske unije (I), Pravo i porezi, br. 6, 2013. - Tot, I., Pojam i pravne posljedice zakašnjenja s plaćanjem u trgovačkim ugovorima u pravu Europske unije (II), Pravo i porezi, br. 7-8, 2013.POVEZANOST RADA


Ustanove
Ekonomski fakultet, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Ivan Tot, (325003)

Časopis indeksira:


  • HeinOnline


Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • LLBA: Linguistics and Language Behavior Abstracts
  • Sociological Abstracts
  • Worldwide Political Science Abstracts
  • HeinOnline Law Journal Library
  • Index to Foreign Legal Periodicals
  • ProQues
  • EBSCO
  • DOAJ