Kvaliteta trupova i mesa Cobb 500 i Hubbard Classic brojlerskih pilića (CROSBI ID 190075)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
Kralik, Gordana ; Škrtić, Zoran ; Kralik, Zlata ; Grčević, Manuela
hrvatski
Kvaliteta trupova i mesa Cobb 500 i Hubbard Classic brojlerskih pilića
Istraživanje kvalitete trupova i mesa obavljeno je na dva hibrida Cobb 500 i Hubbard Classic pilića tovljenih do 42. dana. Pilići oba hibrida uzgajani su u jednakim uvjetima smještaja i hranidbe. Utvrđene su žive mase, mase trupova te udjeli osnovnih dijelova u trupu prema hibridu i spolu. Od tehnoloških svojstava prsnog mišića istražene su pH vrijednosti (45 min odnosno 24 sata post mortem), otpuštanje mesnog soka i boja. Za statističku obradu svojstava upotrijebljena je višefaktorijelna analiza varijance (MANOVA 2x2). Utvrđen je statistički značajan utjecaj spola na žive mase (P=0, 002), kao i na mase osnovnih dijelova (P=0, 001), izuzev prsa. Također je utvrđeno da hibrid utječe na masu prsa (P=0, 003) i masu bataka sa zabatacima (P=0, 025), kao i na masu krila (P=0, 035). Analizom relativnih udjela osnovnih dijelova u trupu utvrđen je visoko značajan utjecaj hibrida na sve osnovne dijelove, a spola samo na udjele prsa i bataka sa zabatacima (P<0, 001). Utjecaj hibrida je statistički značajan za vrijednost pH1 (P=0, 004) i pH2 (P<0, 001), otpuštanje mesnog soka (P=0, 015) te boju (CIE L* P=0, 015 i CIE a* P<0, 001) prsnog mesa, dok je spol statistički značajno uvjetovao samo boju mesa. Sadržaj vode i proteina u prsnom mesu bio je pod utjecajem hibrida (P<0, 001 i P=0, 021) i spola (P=0, 047 i P=0, 02). Sadržaji masti, vode, proteina i kolagena u mesu zabataka bili su, također, pod utjecajem hibrida (P<0, 001). Može se zaključiti da se oba hibrida pilića odlikuju zadovoljavajućom kvalitetom trupova i mesa.
brojlerski pilići ; hibrid ; kvaliteta trupova ; kvaliteta mesa
nije evidentirano
engleski
Carcass quality of Cobb 500 and Hubbard Classic broiler chickens
nije evidentirano
broilers ; hybrid ; carcass quality ; meat quality
nije evidentirano
Podaci o izdanju
53 (5)
2011.
179-186
objavljeno
0023-4850