Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj parametara mikrovalnog zagrijavanja na oksidacijsku stabilnost biljnih ulja (CROSBI ID 376725)

Ocjenski rad | diplomski rad

Drobac, Sanja Utjecaj parametara mikrovalnog zagrijavanja na oksidacijsku stabilnost biljnih ulja / Moslavac, Tihomir (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2012

Podaci o odgovornosti

Drobac, Sanja

Moslavac, Tihomir

hrvatski

Utjecaj parametara mikrovalnog zagrijavanja na oksidacijsku stabilnost biljnih ulja

U ovom radu istraživan je utjecaj parametara mikrovalnog zagrijavanja na oksidacijsku stabilnost biljnih ulja. Ispitivanje je provedeno sa biljnim uljima (ulje bučinih koštica, suncokretovo ulje, ulje kukuruznih klica, ulje uljane repice, laneno ulje). Također je ispitivan utjecaj dodatka pojedinog ulja (30%, 50%) u ulje bučinih koštica na promjenu oksidacijske stabilnosti smjese ulja. Uzorci ulja su zagrijavani u mikrovalnoj pećnici kod različite snage (300 W, 450 W, 600 W) tijekom različitog vremenskog perioda. Rezultati oksidacijske stabilnosti biljnih ulja prikazani su peroksidnim brojem. Primjenom veće jačine mikrovalnog zagrijavanja dolazi do većeg oksidacijskog kvarenja biljnih ulja, manja je održivost ulja i ispitivanih smjesa. Porastom vremena tretiranja biljnih ulja i njihovih smjesa mikrovalnim zagrijavanjem (300 W), smanjuje se oksidacijska stabilnost ulja.

mikrovalno zagrijavanje ; biljna ulja ; peroksidni broj ; oksidacijska stabilnost

nije evidentirano

engleski

Effect of parametres of microvawe heating on the oxidative stability of vegetable oils

nije evidentirano

microwave heating ; vegetable oil ; peroxide value ; oxidative stability

nije evidentirano

Podaci o izdanju

48

28.09.2012.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija

Poveznice