Utjecaj parametara mikrovalnog zagrijavanja na oksidacijsku stabilnost biljnih ulja (CROSBI ID 376725)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Drobac, Sanja
Moslavac, Tihomir
hrvatski
Utjecaj parametara mikrovalnog zagrijavanja na oksidacijsku stabilnost biljnih ulja
U ovom radu istraživan je utjecaj parametara mikrovalnog zagrijavanja na oksidacijsku stabilnost biljnih ulja. Ispitivanje je provedeno sa biljnim uljima (ulje bučinih koštica, suncokretovo ulje, ulje kukuruznih klica, ulje uljane repice, laneno ulje). Također je ispitivan utjecaj dodatka pojedinog ulja (30%, 50%) u ulje bučinih koštica na promjenu oksidacijske stabilnosti smjese ulja. Uzorci ulja su zagrijavani u mikrovalnoj pećnici kod različite snage (300 W, 450 W, 600 W) tijekom različitog vremenskog perioda. Rezultati oksidacijske stabilnosti biljnih ulja prikazani su peroksidnim brojem. Primjenom veće jačine mikrovalnog zagrijavanja dolazi do većeg oksidacijskog kvarenja biljnih ulja, manja je održivost ulja i ispitivanih smjesa. Porastom vremena tretiranja biljnih ulja i njihovih smjesa mikrovalnim zagrijavanjem (300 W), smanjuje se oksidacijska stabilnost ulja.
mikrovalno zagrijavanje ; biljna ulja ; peroksidni broj ; oksidacijska stabilnost
nije evidentirano
engleski
Effect of parametres of microvawe heating on the oxidative stability of vegetable oils
nije evidentirano
microwave heating ; vegetable oil ; peroxide value ; oxidative stability
nije evidentirano
Podaci o izdanju
48
28.09.2012.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek