Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 615230

Utjecaj parametara mikrovalnog zagrijavanja na oksidacijsku stabilnost biljnih ulja


Drobac, Sanja
Utjecaj parametara mikrovalnog zagrijavanja na oksidacijsku stabilnost biljnih ulja 2012., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek


Naslov
Utjecaj parametara mikrovalnog zagrijavanja na oksidacijsku stabilnost biljnih ulja
(THE EFFECT OF PARAMETRES OF MICROVAWE HEATING ON THE OXIDATIVE STABILITY OF VEGETABLE OILS)

Autori
Drobac, Sanja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet

Mjesto
Osijek

Datum
28.09

Godina
2012

Stranica
48

Mentor
Moslavac, Tihomir

Ključne riječi
Mikrovalno zagrijavanje; biljna ulja; peroksidni broj; oksidacijska stabilnost
(Microwave heating; vegetable oil; peroxide value; oxidative stability)

Sažetak
U ovom radu istraživan je utjecaj parametara mikrovalnog zagrijavanja na oksidacijsku stabilnost biljnih ulja. Ispitivanje je provedeno sa biljnim uljima (ulje bučinih koštica, suncokretovo ulje, ulje kukuruznih klica, ulje uljane repice, laneno ulje). Također je ispitivan utjecaj dodatka pojedinog ulja (30%, 50%) u ulje bučinih koštica na promjenu oksidacijske stabilnosti smjese ulja. Uzorci ulja su zagrijavani u mikrovalnoj pećnici kod različite snage (300 W, 450 W, 600 W) tijekom različitog vremenskog perioda. Rezultati oksidacijske stabilnosti biljnih ulja prikazani su peroksidnim brojem. Primjenom veće jačine mikrovalnog zagrijavanja dolazi do većeg oksidacijskog kvarenja biljnih ulja, manja je održivost ulja i ispitivanih smjesa. Porastom vremena tretiranja biljnih ulja i njihovih smjesa mikrovalnim zagrijavanjem (300 W), smanjuje se oksidacijska stabilnost ulja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek