Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 614866

STRATEŠKI PLAN SVEUČILIŠTA - POLUGA KONKURENTSKE PREDNOSTI


Barković, Dražen
STRATEŠKI PLAN SVEUČILIŠTA - POLUGA KONKURENTSKE PREDNOSTI, Osijek: Sveučilište J.J. Strossmayera u Osijeku, Ekonomski fakultet u Osijeku, 2012 (monografija)


Naslov
STRATEŠKI PLAN SVEUČILIŠTA - POLUGA KONKURENTSKE PREDNOSTI
(STRATEGIC PLAN OF UNIVERSITY - LEVER OF COMPETITIVE ADVANTAGE)

Autori
Barković, Dražen

Vrsta, podvrsta i kategorija knjige
Autorske knjige, monografija, znanstvena

Izdavač
Sveučilište J.J. Strossmayera u Osijeku, Ekonomski fakultet u Osijeku

Grad
Osijek

Godina
2012

Stranica
188

ISBN
978-953-253-112-1

Ključne riječi
strateško planiranje; strateški plan; strateški ciljevi
(strategic planning; strategic plan; strategic goals)

Sažetak
Velika su se sveučilišta u povijesti suočavala s dvije prividno moćne kontradiktorne sile: zahtjevom za postojanošću, na jednoj strani, a na drugoj strani, jednako određenim ciljem promjene. Zaista, mnogo toga što mi činimo kao članovi akademske zajednice služi unaprjeđenju procesa promjene – mijenjajući osnovicu znanja, mijenjajući ljudske živote, mijenjajući to kako pojedinci i zajednica dolaze u međusobnu interakciju. Razvoj strateškog plana dosegao je važan miljokaz. Određena je konceptualna razina na kojoj su identificirane vrijednosti i imperativi koji definiraju budućnost sveučilišta. Sada je potrebno artikulirati operativne planove u vidu dokumenata. Ti operativni planovi izradit će se na svim sastavnicama sveučilišta. Planski imperativi koji će biti postavljeni u tim dokumentima rezultat su dogovornog procesa sastavnica Sveučilišta iz razdoblja koji je prethodio izradi Strateškog plana 2011.-2020. Sveučilišta J.J. Strossmayera U Osijeku. Ovaj tekst poslužio je kao radni materijal u izradi strateškog plana, a temelji se na velikom broju razmišljanja različitih sveučilišta u Republici Hrvatskoj i u svijetu o njihovim strateškim zadacima i obvezama. Iz mnogobrojnih pristupa koji su pretočeni u strateške planove najviše su korišteni oni koji su problematiku strateškog planiranja sveli na razuman broj stranica i koji su dali prikladnu metriku za provjeru izvršenja postavljenih strateških zadataka. Upravo u metrici i svim finesama koji iz nje proizlaze otvaraju se mogućnosti nadogradnje i poboljšanja modela ovoga strateškog plana koji ni u kojem slučaju nije kanonizirani oblik stvaranja strateškog plana sveučilišta već jedna od mogućnosti, jedna simulacija problematike viđena iz kuta gledanja autora teksta i jednog od sudionika u izradi prijedloga strateškog plana 2011.-2012. Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku. U prilogu ove knjige koja se praktički sastoji od dva dijela: općeg razmatranja strateškog planiranja na sveučilištima kao laganoga teorijskog pristupa i konkretnoga modela strateškoga planiranja na Sveučilištu J.J. Strossmayera uvrštena su tri priloga. Prvi, jedna vrsta upitnika za komunikaciju sa sastavnicama Sveučilišta, drugi, izvrstan materijal o metrici u Istraživačkoj strategiji Sveučilišta u Zagrebu 2008.-2013. i treći koji sadrži materijal o kvaliteti koji je kao dokument Sveučilišta pripremila prof.dr. Sanja Vicković pod nazivom „Godišnje izvješće o aktivnostima sustava za osiguranje i unaprjeđivanje kvalitete Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku“. Otežavajuća okolnost u izradi strateških sveučilišnih planova su i zakonske odredbe u Zakonu o znanosti, Zakonu o visokom obrazovanju, Zakonu o sveučilištu, Zakonu o osiguranju kvalitete koji još nisu usvojeni što implicira oprez i izvjesnu fleksibilnost.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
EkonomijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
010-0101427-0837 - REGIONALNO SVEUČILIŠTE (Dražen Barković, )

Ustanove
Ekonomski fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Dražen Barković (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Barković, Dražen
STRATEŠKI PLAN SVEUČILIŠTA - POLUGA KONKURENTSKE PREDNOSTI, Osijek: Sveučilište J.J. Strossmayera u Osijeku, Ekonomski fakultet u Osijeku, 2012 (monografija)
Barković, D. (2012) STRATEŠKI PLAN SVEUČILIŠTA - POLUGA KONKURENTSKE PREDNOSTI. Osijek, Sveučilište J.J. Strossmayera u Osijeku, Ekonomski fakultet u Osijeku.
@book{book, author = {Barkovi\'{c}, D.}, year = {2012}, pages = {188}, keywords = {strategic planning, strategic plan, strategic goals}, isbn = {978-953-253-112-1}, title = {STRATEGIC PLAN OF UNIVERSITY - LEVER OF COMPETITIVE ADVANTAGE}, keyword = {strategic planning, strategic plan, strategic goals}, publisher = {Sveu\v{c}ili\v{s}te J.J. Strossmayera u Osijeku, Ekonomski fakultet u Osijeku}, publisherplace = {Osijek} }