Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 614841

Sv. Klement Rimski : zatomljena baština slavenskih Apostola na hrvatskom tlu


Zaradija Kiš, Antonija
Sv. Klement Rimski : zatomljena baština slavenskih Apostola na hrvatskom tlu // Kirilo-Metodievski studii, 21 (2012), 221-235 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


Naslov
Sv. Klement Rimski : zatomljena baština slavenskih Apostola na hrvatskom tlu
(St Clement of Rome : the suppressed Heritage of the Slavic Apostles in the Croatian Lands)

Autori
Zaradija Kiš, Antonija

Izvornik
Kirilo-Metodievski studii (0205-2253) 21 (2012); 221-235

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Ćiril i Metodije; sv. Klement; Slaveni; baština; Hrvatska; glagoljica
(Cyril; Method; St Clement; Slaves; Heritage; Croatia; Glagolitic)

Sažetak
Problematika kulta sv. Klementa Rimskoga na hrvatskom prostoru temelji se na dva civilizacijska i kulturološka pravca njegova nastanka i opstanka koji se nadopunjuju. Prvi se odnosi na ranokršćansku rimsku tradiciju i njezinu baštinu, preko koje i hagiografska klementinska književna tradicija dolazi na hrvatski prostor. Ovom prigodom donosimo transliterirani tekst čitanja na blagdan sv. Klementa Rimskoga iz hrvatskoglagoljskoga Moskovskoga brevijara iz 1442./1443. godine. Drugi pravac širenja kulta sv. Klementa povezan je sa slavenskim ćirilometodskim nasljeđem. U tom smislu moći sv. Klementa koje sv. Braća pronose slavenskim zemljama tijekom slavenske misije utječu na potvrđivanje već postojećega rimskoga klementinskoga kulta, ali i na njegovo nastajanje tamo gdje ga ranije bilo, a to su ruralne glagoljaške sredine. U tom kontekstu u Poljicima se formira tradicija blagoslova teglečih životinja: konja, mazge, magarca na blagdan sv. Klementa (23. studenoga), što je jedinstveno na cijelom hrvatskom području. U tom kontekstu ističemo važnost blagoslova zobi iz glagoljskoga Novakova misala iz 1368. godine i njegovu kulturološku važnost u okviru blagoslova konja uopće, pa tako i ovoga u Poljicima.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Filologija, Etnologija i antropologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
189-0000000-3626 - Kulturna animalistika: knjiž., folklor., etnološki i kulturnoantropol. prilozi (Antonija Zaradija-Kiš, )
189-1890666-0665 - GENOLOŠKI ASPEKTI USMENE I PUČKE TRADICIJE (Ljiljana Marks, )

Ustanove
Institut za etnologiju i folkloristiku, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Antonija Zaradija-Kiš, (89025)