Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 614715

Nelinearna seizmička analiza konstrukcija prema europskoj normi EN 1998-1:2004


Zehentner, Elizabeta
Nelinearna seizmička analiza konstrukcija prema europskoj normi EN 1998-1:2004 2007., diplomski rad, diplomski, Građevinski fakultet Rijeka, Rijeka


Naslov
Nelinearna seizmička analiza konstrukcija prema europskoj normi EN 1998-1:2004
(Nonlinear static seismic analysis of structures using eurocode EN 1998-1:2004)

Autori
Zehentner, Elizabeta

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Građevinski fakultet Rijeka

Mjesto
Rijeka

Datum
15.03

Godina
2007

Stranica
85

Mentor
Čaušević, Mehmed

Ključne riječi
Konstrukcijske euronorme; spektri odziva; nelinearna analiza; metoda N2;
(Eurocodes; response spectra; nonlinear analysis; N2 method; target displacement; seismic demand; pushover curve; capacity diagram)

Sažetak
Europska norma EN 1998-1: 2004 (Eurokod 8-1) propisuje i nelinearne metode za proračun konstrukcija u seizmičkim područjima. U Dodatku B (Annex B) Eurokoda 8-1 sažeto je dan postupak za nelinearnu seizmičku analizu konstrukcija pod nazivom: Proračun ciljanog pomaka (target displacement) za nelinearnu statičku metodu postupnog guranja (pushover). U radu je prvo opisan dio Eurokoda 8-1 koji govori o definiranju seizmičkog opterećenja za linearnu analizu (horizontalni i vertikalni elastični spektri odziva ubrzanja podloge, te projektni spektri), te urađena usporedba elastičnih i projektnih spektara prema toj europskoj normi i prema važećoj normi u Hrvatskoj (ENV 1998-1-1). U nastavku je objašnjen sadržaj Dodatka B i izložena metoda proračuna na kojoj je on utemeljen (N2 metoda), a koja kombinira metodu postupnog guranja (pushover) modela s više stupnjeva slobode (multi-degree-of- freedom MDOF) sa spektralnom analizom ekvivalentnog sustava s jednim stupnjem slobode (single-degree-of-freedom SDOF). Detaljno je opisana metoda N2 za proračun konstrukcija u potresnim područjima, a potom prezentirana njena primjena, koja je ilustrirana i numeričkim primjerom. Na kraju je izložen američki pristup nelinearnoj seizmičkoj analizi konstrukcija, temeljen na radovima profesora Chopre s kalifornijskog sveučilišta Berkeley.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Geologija, Građevinarstvo, Temeljne tehničke znanostiPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
114-0821466-1470 - Razvoj konstrukcija povećane pouzdanosti obzirom na potrese (Mehmed Čaušević, )

Ustanove
Građevinski fakultet, Rijeka