Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj arsena na proizvodnju kvalitetne i sigurne hrane (CROSBI ID 593966)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Bašić, Sandra ; Ćosović, Božena ; Habuda-Stanić, Mirna ; Jurković, Zorica Utjecaj arsena na proizvodnju kvalitetne i sigurne hrane // 2. znanstveno-stručni skup "Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane", Osijek / Kralik, Gordana (ur.). Osijek: Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2012. str. 41-42

Podaci o odgovornosti

Bašić, Sandra ; Ćosović, Božena ; Habuda-Stanić, Mirna ; Jurković, Zorica

hrvatski

Utjecaj arsena na proizvodnju kvalitetne i sigurne hrane

Ljudi ovise o hrani i vodi. Međutim hrana i voda mogu sadržavati štetne tvari koje mogu uzrokovati bolesti pa čak i smrti. Jedna od takvih tvari je i arsen. Masovni toksični učinak visokih koncentracija arsena u podzemnim vodama na ljudsko zdravlje dogodio se krajem 20. stoljeća u Zapadnom Bengalu i Bangladešu. Arsen i njegovi spojevi su mobilni u okolini. Trošenjem stijena arsenov sulfid prelazi u arsenov trioksid koji ulazi u ciklus arsena u obliku prašine ili otopine s kišom, rijekama i podzemnim vodama. Arsen može ući u prehrambeni lanac uzrokujući široku rasprostranjenost u biljnim i životinjskim vrstama. Ovisno o geološkom, klimatskom i hidrološkom stanju, tlo i sedimenti, površinske vode, podzemne vode i zrak mogu biti sadržavati povišene koncentracije arsena. U Hrvatskoj je unos arsena u organizam putem hrane (oko 12 µg/dan) puno niži nego u drugim zemljama (25-50 µg/dan), a najznačajniji put unosa je voda za piće. U podzemnim vodama na području istočne Hrvatske zabilježene su prosječne koncentracije arsena u rasponu od 10 do 25 μg As/l na dubinama do 100 te na dubinama većim od 100 m prosječne koncentracije arsena od 80 do 300 μg As/l. U ovom dijelu Hrvatske, voda za piće dobiva preradom navedenih podzemnih voda koje prethodno prolaze tehnološku obradu da bi bile u skladu s zahtjevima Pravilnika o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće (NN, 47/08).

arsen; hrana; voda za piće; legislativa

nije evidentirano

engleski

Impact of arsenic on producing quality and safe food

nije evidentirano

arsenic; foods; drinking water; legislation

nije evidentirano

Podaci o prilogu

41-42.

2012.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

2. znanstveno-stručni skup "Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane", Osijek

Kralik, Gordana

Osijek: Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

978-953-7871-05-5

Podaci o skupu

2. znanstveno-stručni skup „Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane“

pozvano predavanje

13.12.2012-13.12.2012

Osijek, Hrvatska

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija