Utjecaj arsena na proizvodnju kvalitetne i sigurne hrane (CROSBI ID 593966)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Bašić, Sandra ; Ćosović, Božena ; Habuda-Stanić, Mirna ; Jurković, Zorica
hrvatski
Utjecaj arsena na proizvodnju kvalitetne i sigurne hrane
Ljudi ovise o hrani i vodi. Međutim hrana i voda mogu sadržavati štetne tvari koje mogu uzrokovati bolesti pa čak i smrti. Jedna od takvih tvari je i arsen. Masovni toksični učinak visokih koncentracija arsena u podzemnim vodama na ljudsko zdravlje dogodio se krajem 20. stoljeća u Zapadnom Bengalu i Bangladešu. Arsen i njegovi spojevi su mobilni u okolini. Trošenjem stijena arsenov sulfid prelazi u arsenov trioksid koji ulazi u ciklus arsena u obliku prašine ili otopine s kišom, rijekama i podzemnim vodama. Arsen može ući u prehrambeni lanac uzrokujući široku rasprostranjenost u biljnim i životinjskim vrstama. Ovisno o geološkom, klimatskom i hidrološkom stanju, tlo i sedimenti, površinske vode, podzemne vode i zrak mogu biti sadržavati povišene koncentracije arsena. U Hrvatskoj je unos arsena u organizam putem hrane (oko 12 µg/dan) puno niži nego u drugim zemljama (25-50 µg/dan), a najznačajniji put unosa je voda za piće. U podzemnim vodama na području istočne Hrvatske zabilježene su prosječne koncentracije arsena u rasponu od 10 do 25 μg As/l na dubinama do 100 te na dubinama većim od 100 m prosječne koncentracije arsena od 80 do 300 μg As/l. U ovom dijelu Hrvatske, voda za piće dobiva preradom navedenih podzemnih voda koje prethodno prolaze tehnološku obradu da bi bile u skladu s zahtjevima Pravilnika o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće (NN, 47/08).
arsen; hrana; voda za piće; legislativa
nije evidentirano
engleski
Impact of arsenic on producing quality and safe food
nije evidentirano
arsenic; foods; drinking water; legislation
nije evidentirano
Podaci o prilogu
41-42.
2012.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
2. znanstveno-stručni skup "Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane", Osijek
Kralik, Gordana
Osijek: Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
978-953-7871-05-5
Podaci o skupu
2. znanstveno-stručni skup „Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane“
pozvano predavanje
13.12.2012-13.12.2012
Osijek, Hrvatska