Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Obredni ples na Sunčevu tragu ognjene konjare (CROSBI ID 593954)

Neobjavljeno sudjelovanje sa skupa | neobjavljeni prilog sa skupa

Bajuk, Lidija Obredni ples na Sunčevu tragu ognjene konjare // Stručno-znanstveni skup “Hrvatska kajkavska glazbena baština” Zagreb, Hrvatska, 21.11.2012-22.11.2012

Podaci o odgovornosti

Bajuk, Lidija

hrvatski

Obredni ples na Sunčevu tragu ognjene konjare

Kolomejka je tradicijski ples, poznat u Ukrajini, Poljskoj, Češkoj, Mađarskoj i Rumunjskoj. S obzirom na njegov naziv, ritamski ustroj, evokaciju početnih stihova napjeva uz ples i pojedine plesne figure, moguće mu je podrijetlo u obrednim plesovima za vodu. U Međimurju je kalamajka bila omiljena u prvoj polovici 19. stoljeća, ali je zbog vjerskih i društveno- političkih okolnosti zaboravljena kao uvelike i druga starija plesna tradicija Međimurja. Na temelju uvida u dostupnu audio-vizualnu građu uočljiva je sličnost pojedinih plesnih figura kolomejke i međimurskih plesova koreografiranih po sjećanju članova folklornih društava sredinom 20. stoljeća i na inicijativu skladatelja Josipa Štolcera Slavenskog i etnomuzikologa Vinka Žganca. Brojne sličnosti između etnomuzikološke i etnološke međimurske i zapadnoukrajinske građe potiču na sustavnija i kontinuiranija istraživanja o slavenskim migracijama, doticajima i prožimanjima.

obredni plesovi za vodu; kolo; kola; kotač; međimurski tradicijski ples “kalamejka”; ukrajinski tradicijski ples “kolomijka”

Rad je prijavljen i pod projektnim brojem HRZZ 09/59.

engleski

The Ritual Dance On The Sun’s Trail Of The Fiery Cavalry

nije evidentirano

ceremonial dances for water; circle-dance; carts; wheel; traditional dance “kalamejka” of Međimurje; Ukrainian traditional dance “kolomyka”

nije evidentirano

Podaci o prilogu

nije evidentirano

nije evidentirano

Podaci o skupu

Stručno-znanstveni skup “Hrvatska kajkavska glazbena baština”

predavanje

21.11.2012-22.11.2012

Zagreb, Hrvatska

Povezanost rada

Etnologija i antropologija