Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 614601

Hrvatskoglagoljski notarijat u europskom kontekstu


Botica, Ivan; Galović, Tomislav
Hrvatskoglagoljski notarijat u europskom kontekstu // Hrvatsko glagoljaštvo u europskom okružju: Zbornik sažetaka / Badurina Stipčević, Vesna ; Mihaljević, Milan ; Sudec, Sandra (ur.).
Zagreb: Staroslavenski institut - Krčka biskupija - Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2012. (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Hrvatskoglagoljski notarijat u europskom kontekstu
(Croatian Glagolitic Notaryship in a European Context)

Autori
Botica, Ivan ; Galović, Tomislav

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Hrvatsko glagoljaštvo u europskom okružju: Zbornik sažetaka / Badurina Stipčević, Vesna ; Mihaljević, Milan ; Sudec, Sandra - Zagreb : Staroslavenski institut - Krčka biskupija - Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2012

Skup
Hrvatsko glagoljaštvo u europskom okružju: Međunarodni znanstveni skup povodom 110. obljetnice Staroslavenske akademije i 60. obljetnice Staroslavenskoga instituta

Mjesto i datum
Krk, Hrvatska, 5-6.10.2012

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Javno bilježništvo; hrvatskoglagoljski notarijat; rani novi vijek
(Notary public; croatian glagolitic notaryship; early modern period)

Sažetak
Notarska služba ili javno bilježništvo tekovina je pravnoga sustava srednjovjekovne Europe koja se pojavljuje sa zaživjelom uporabom rimskoga prava u svakodnevnom životu. Ustrojavanjem notarske službe podizala bi se razina pravne sigurnosti određene institucije ili pojedinca u dotičnom društvu jer je privatna isprava sa strogo određenim elementima, ponajprije potpisom i notarskim znakom, dobivala javnu vjeru (fides publica). U hrvatskim zemljama, bolje reći gradovima i politički omeđenim regijama, notarska služba zaživljava ovisno o državnopravnom i običajnom ustrojstvu određenoga područja. Notarska se služba u punom smislu javlja na hrvatskom prostoru već u 13. stoljeću. Notarske pak isprave pisale su se na više jezika i pisama ovisno o pisaru i adresantu te mjestu i vremenu pisanja. Hrvatska je notarska građa pisana latinicom, glagoljicom i hrvatskom ćirilicom na latinskom, hrvatskom, talijanskom i njemačkom jeziku. Za razliku od latinskoga notarijata koji je u nas najbolje istražen, hrvatskoglagoljski je notarijat historiografski i filološki slabije istražen, a građa slabije publicirana. U izlaganju će se u načelnim crtama prikazati razvoj hrvatskoglagoljskoga notarijata, njegov teritorijalni opseg, kronološki okvir te stupanj očuvanosti i istraženosti notarskih spisa. Ne treba niti napominjati da je hrvatskoglagoljski notarijat jedinstvena pojava u europskoj pravnoj praksi i da time zauzima posebno mjesto u razvitku notarijata kao javne institucije uopće.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Pravo, PovijestPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
090-0900998-0997 - Glagoljska paleografija (Marica Čunčić, )
130-1300620-0641 - MONUMENTA MEDIAEVALIA VARIA (SREDNJOVJEKOVNI POVIJESNI SPOMENICI) (Neven Budak, )

Ustanove
Staroslavenski institut , Zagreb,
Filozofski fakultet, Zagreb