Nutritivna kakvoća hrane i prehrana osoba srednje i starije životne dobi (CROSBI ID 376569)
Ocjenski rad | specijalistički sveučilišni poslijediplomski rad
Podaci o odgovornosti
Šarić, Tonka
Čačić Kenjerić, Daniela
hrvatski
Nutritivna kakvoća hrane i prehrana osoba srednje i starije životne dobi
Ovaj rad prikazuje čimbenike koji utječu na odabir hrane, osnove pravilne prehrane, pokazatelje pravilne prehrane, te međusobnu povezanost životnih navika, prehrane i obolijevanja od bolesti srca i krvožilnog sustava. Pravilnim izborom hrane može se znatno unaprijediti zdravlje, utjecati preventivno na nastanak bolesti, kontrolirati tijek ozdravljenja i ublažiti štete uzrokovane bolešću. Ona može pomoći u bržem oporavku i u ublažavanju simptoma bolesti. Temeljem podataka o energetskim i nutritivnim potrebama organizma, te preporukama za unos energije i hranjivih tvari u osoba srednje i starije životne dobi, izračunata je nutritivna kakvoća namirnica čija se nedostatna ili prekomjerna konzumacija dovodi u s vezu s povećanim rizikom obolijevanja od bolesti srca i krvožilnog sustava. Kratkim jednostavnim upitnikom prikupljeni su podaci o prehrambenim i životnim navikama skupine osoba srednje i starije dobi, te morbiditetu srca i krvožilnog sustava.
prehrana ; pokazatelji pravilne prehrane ; nutritivna kakvoća
nije evidentirano
engleski
Nutritional quality of foods and nutrition in adults and elderly
nije evidentirano
nutrition ; dietary quality indices ; index of nutritional quality
nije evidentirano
Podaci o izdanju
73
14.12.2012.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek