Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Obilježja prehrambene vrijednosti djevičanskih maslinovih ulja sorti Buža, Istarska bjelica, Leccino i Rosulja (CROSBI ID 189751)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad

Koprivnjak, Olivera ; Vrhovnik, Irena ; Hladnik, Teja ; Prgomet, Željko ; Hlevnjak, Bernardina ; Majetić Germek, Valerija Obilježja prehrambene vrijednosti djevičanskih maslinovih ulja sorti Buža, Istarska bjelica, Leccino i Rosulja // Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 7 (2012), 3-4; 172-178

Podaci o odgovornosti

Koprivnjak, Olivera ; Vrhovnik, Irena ; Hladnik, Teja ; Prgomet, Željko ; Hlevnjak, Bernardina ; Majetić Germek, Valerija

hrvatski

Obilježja prehrambene vrijednosti djevičanskih maslinovih ulja sorti Buža, Istarska bjelica, Leccino i Rosulja

Istraživanje prehrambene vrijednosti sortnih djevičanskih maslinovih ulja provedeno je 2010. i 2011. godine na području Istarske županije (Hrvatska), Slovenske Istre (Slovenija) i otoka Krka (Hrvatska). Uzorci ulja dobiveni su laboratorijskim uređajem za preradu maslina a analizirano je ukupno 190 uzorka (25 uzoraka Buže, 98 Istarske bjelice, 48 Leccina i 19 Rosulje). Sve četiri sorte imale su visoki udjel oleinske kiseline, od 65, 6% (Rosulja) do 79, 8% (Istarska bjelica). Uzorci Buže, Leccina i Rosulje bili su bogati vitaminom E (155 – 490 mg/kg). Ulja Istarske bjelice sadržavala su najmanje vitamina E (89 – 169 mg/kg) ali značajno više hidrofilnih fenola (426 – 882 mg/kg) u odnosu na ostale sorte (155 – 590 mg/kg). Sastav masnih kiselina i podaci o hidrofilnim fenolima uspoređeni su s vrijednostima dobivenim obradom literaturnih podataka za razdoblje 1992. – 2009. na području Istre (56 uzoraka Buže, 49 Istarske bjelice i 40 Leccina). Ulja svih četiriju sorti u potpunosti ispunjavaju kriterije za isticanje prehrambenih i zdravstvenih tvrdnji koje se odnose na oleinsku kiselinu. Ulja Buže, Leccina i Rosulje u potpunosti ispunjavaju kriterije za navođenje tvrdnji vezanih uz vitamin E, a ona Istarske bjelice za isticanje zdravstvene tvrdnje koja se odnosi na hidrofilne fenolne tvari. Navedene karakteristike mogle bi biti iskorištene kao sredstvo tržišnog natjecanja u vidu isticanja tvrdnji na pretpakovinama djevičanskih maslinovih ulja te kao posebna obilježja proizvoda zaštićenog oznakom izvornosti.

djevičansko maslinovo ulje; prehrambene i zdravstvene tvrdnje; oleinska kiselina; vitamin E; hidrofilni fenoli

nije evidentirano

engleski

Characteristics of Nutritive Value of Virgin Olive Oils from Buža, Istarska bjelica, Leccino and Rosulja Cultivars

nije evidentirano

virgin olive oil; nutrition and health claims; oleic acid; vitamin E; hydrophilic phenols

nije evidentirano

Podaci o izdanju

7 (3-4)

2012.

172-178

objavljeno

1847-3423

1847-7461

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija

Poveznice