Obilježja prehrambene vrijednosti djevičanskih maslinovih ulja sorti Buža, Istarska bjelica, Leccino i Rosulja (CROSBI ID 189751)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
Koprivnjak, Olivera ; Vrhovnik, Irena ; Hladnik, Teja ; Prgomet, Željko ; Hlevnjak, Bernardina ; Majetić Germek, Valerija
hrvatski
Obilježja prehrambene vrijednosti djevičanskih maslinovih ulja sorti Buža, Istarska bjelica, Leccino i Rosulja
Istraživanje prehrambene vrijednosti sortnih djevičanskih maslinovih ulja provedeno je 2010. i 2011. godine na području Istarske županije (Hrvatska), Slovenske Istre (Slovenija) i otoka Krka (Hrvatska). Uzorci ulja dobiveni su laboratorijskim uređajem za preradu maslina a analizirano je ukupno 190 uzorka (25 uzoraka Buže, 98 Istarske bjelice, 48 Leccina i 19 Rosulje). Sve četiri sorte imale su visoki udjel oleinske kiseline, od 65, 6% (Rosulja) do 79, 8% (Istarska bjelica). Uzorci Buže, Leccina i Rosulje bili su bogati vitaminom E (155 – 490 mg/kg). Ulja Istarske bjelice sadržavala su najmanje vitamina E (89 – 169 mg/kg) ali značajno više hidrofilnih fenola (426 – 882 mg/kg) u odnosu na ostale sorte (155 – 590 mg/kg). Sastav masnih kiselina i podaci o hidrofilnim fenolima uspoređeni su s vrijednostima dobivenim obradom literaturnih podataka za razdoblje 1992. – 2009. na području Istre (56 uzoraka Buže, 49 Istarske bjelice i 40 Leccina). Ulja svih četiriju sorti u potpunosti ispunjavaju kriterije za isticanje prehrambenih i zdravstvenih tvrdnji koje se odnose na oleinsku kiselinu. Ulja Buže, Leccina i Rosulje u potpunosti ispunjavaju kriterije za navođenje tvrdnji vezanih uz vitamin E, a ona Istarske bjelice za isticanje zdravstvene tvrdnje koja se odnosi na hidrofilne fenolne tvari. Navedene karakteristike mogle bi biti iskorištene kao sredstvo tržišnog natjecanja u vidu isticanja tvrdnji na pretpakovinama djevičanskih maslinovih ulja te kao posebna obilježja proizvoda zaštićenog oznakom izvornosti.
djevičansko maslinovo ulje; prehrambene i zdravstvene tvrdnje; oleinska kiselina; vitamin E; hidrofilni fenoli
nije evidentirano
engleski
Characteristics of Nutritive Value of Virgin Olive Oils from Buža, Istarska bjelica, Leccino and Rosulja Cultivars
nije evidentirano
virgin olive oil; nutrition and health claims; oleic acid; vitamin E; hydrophilic phenols
nije evidentirano
Podaci o izdanju
7 (3-4)
2012.
172-178
objavljeno
1847-3423
1847-7461