Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 613450

Spisateljstvo franjevaca Bosne Srebrene u književnoj historiografiji


Grmača, Dolores
Spisateljstvo franjevaca Bosne Srebrene u književnoj historiografiji // Bosna franciscana : časopis Franjevačke teologije Sarajevo, 20 (2012), 36; 35-50 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)


Naslov
Spisateljstvo franjevaca Bosne Srebrene u književnoj historiografiji
(The treatment of literary works of franciscans from the province of Bosna Srebrena in literary historiography)

Autori
Grmača, Dolores

Izvornik
Bosna franciscana : časopis Franjevačke teologije Sarajevo (1330-7487) 20 (2012), 36; 35-50

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni

Ključne riječi
Franjevačka književnost; Bosna Srebrena; književna historiografija; jezični standard; integracijski procesi; kulturna periferija; književni kanon
(Literary works of franciscans; the province of Bosna Srebrena; literary historiography; literary canon)

Sažetak
U književnim je povijestima redovito naglašavan doprinos franjevaca Bosne Srebrene dopreporodnoj hrvatskoj književnosti. Stalna mjesta u književnoj historiografiji koja se mogu uočiti polaze od činjenice da se o hrvatskoj književnosti u Bosni može govoriti isključivo zahvaljujući fratrima na periferiji moćnog Osmanskog Carstva. Potom da je riječ o književnosti koja je inicirana ciljevima katoličke obnove, te je stoga isključivo utilitarna i didaktično-nabožna karaktera. Posebice se ističe iznimna popularnost na koju nailaze knjige vjerskoga sadržaja, koje sa sobom nose “svu prtljagu srednjovjekovnog katolicizma” (Krešimir Georgijević). S jedne strane dakle književni povjesničari ističu pragmatičnu ulogu i nisku estetsku razinu franjevačke književnosti, dok s druge pak strane upućuju na vitalnu ulogu franjevačke jezične prakse u 17. i 18. stoljeću u stvaranju temelja hrvatskoga jezičnoga standarda. Svojevrsni je paradoks u tome što je mjesto franjevačke popularne književnosti koja sudjeluje u važnim integracijskim procesima razvoja književnog jezika u književnoj hijerarhiji posve marginalno. Stoga se nadaje nužnim propitivanje strategija oblikovanja mjesta kulturne periferije koje se nudi franjevačkoj književnosti u hrvatskome književnome kanonu, što ga posreduju i održavaju književne historiografije. Rasvjetljavanje mehanizama oblikovanja nacionalnoga kanona trebalo bi reći nešto više o pozicioniranju popularne književnosti i sociokulturnome kontekstu književnosti u Bosni i Hercegovini.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
FilologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
130-1301070-1057 - Oniričko kao poetološki i antropološki problem (Dunja Fališevac, )

Ustanove
Filozofski fakultet, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Dolores Grmača, (264992)