Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 613435

Kompleks Kožare Ružić - Ljevaonice Skull – Tvornice Rade Končar u Vodovodnoj ulici – povijesni razvoj, stanje i prijedlog adaptacije u svrhu proširenja Državnog arhiva u Rijeci


Palinić, Nana; Vukušić, Marko
Kompleks Kožare Ružić - Ljevaonice Skull – Tvornice Rade Končar u Vodovodnoj ulici – povijesni razvoj, stanje i prijedlog adaptacije u svrhu proširenja Državnog arhiva u Rijeci // Vjesnik Državnog arhiva u Rijeci, 53-54 (2013), 85-119 (podatak o recenziji nije dostupan, prethodno priopcenje, znanstveni)


Naslov
Kompleks Kožare Ružić - Ljevaonice Skull – Tvornice Rade Končar u Vodovodnoj ulici – povijesni razvoj, stanje i prijedlog adaptacije u svrhu proširenja Državnog arhiva u Rijeci
(Complex of Leather factory Ružić - Foundry Skull - Factory Rade Končar in Vodovodna street - historic development, present state and adaptation proposal for enlargement of the State archives in Rijeka)

Autori
Palinić, Nana ; Vukušić, Marko

Izvornik
Vjesnik Državnog arhiva u Rijeci (1331-5137) 53-54 (2013); 85-119

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, prethodno priopcenje, znanstveni

Ključne riječi
Arhivske zgrade ; rekonstrukcija ; industrijska baština ; Kožara Ružić ; Ljevaonica Skull ; Vodovodna ulica ; Rijeka
(Archive buildings ; reconstruction ; industrial heritage ; Leather factory Ružić ; Foundry Skull ; Vodovodna street ; Rijeka ;)

Sažetak
Rijeka je grad bogate industrijske povijesti čije je urbano tkivo u prvo i drugo industrijsko doba u značajnoj mjeri formirala industrijska gradnja. Uslijed deindustrijalizacije krajem 20.st., brojni pogoni su zatvoreni, a napušteni industrijski kompleksi i građevine prepušteni propadanju. Ove su građevine, međutim, zbog svojih urbanističkih i arhitektonskih obilježja – u prvom redu lokacije, prostranosti i čvrste konstrukcije iskoristive i adaptabilne za brojne funkcije. Vodovodna ulica, smještena u prvoj industrijskoj zoni grada u donjem porječju Rječine, jedna je od takvih zona koja obiluje napuštenim industrijskim zgradama. Na početku ulice nalazi se kompleks zgrada unutar kojeg su tijekom više od stoljeća djelovali Kožara Ružić, Ljevaonica i kovnica Skull i Tvornica Rade Končar a koji je napušten sredinom devedesetih godina 20.st. Zapadni dio kompleksa već je 1999.-2000. rekonstruiran i adaptiran za potrebe Državnog arhiva u Rijeci dok je istočni dio ostao bez funkcije, premda su i za taj dio rađene studije i projekti. Projektom rekonstrukcije i adaptacije dano je rješenje prenamjene ovog dijela kompleksa, veći dio iskorišten je za proširenje Arhiva, a dio je adaptiran za javnu – trgovačko–ugostiteljsku namjenu. Premda je adaptacija povijesnih zgrada za arhivsku namjenu česta, ona je istovremeno i kompleksna, potrebno je voditi računa da se očuvaju arhitektonske vrijednosti postojeće građevine, ali i da se postigne usklađenost prostornih cjelina arhiva kao i optimalni uvjeti za čuvanje arhivskog gradiva.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Arhitektura i urbanizam, GrađevinarstvoPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
009-0202687-0804 - Moderna i postmoderna arhitektura riječke regije u europskom kontekstu (Julija Lozzi-Barković, )

Ustanove
Građevinski fakultet, Rijeka

Autor s matičnim brojem:
Nana Palinić, (216500)