Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Diplomatičko-povijesni sadržaj bule pape Pija II. o osnutku Otočke biskupije i grada Otočca (5. III. 1460.) (CROSBI ID 593664)

Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | domaća recenzija

Brković, Milko Diplomatičko-povijesni sadržaj bule pape Pija II. o osnutku Otočke biskupije i grada Otočca (5. III. 1460.) // Gacka u srednjem vijeku. Zbornik radova / Gračanin, Hrvoje ; Holjevac, Željko (ur.). Zagreb : Otočac: Institut društvenih znanosti Ivo Pilar, 2012. str. 155-179

Podaci o odgovornosti

Brković, Milko

hrvatski

Diplomatičko-povijesni sadržaj bule pape Pija II. o osnutku Otočke biskupije i grada Otočca (5. III. 1460.)

Bula pape Pija II. o osnutku grada Otočca i Otočke biskupije 1460. godine savršen je diplomatički uradak, a s povjesničarskog stajališta ona je također suvremena politička i vjerska procjena onoga doba.Do naših se dana sačuvao prijepis u Vatikanskom registru, prepisan papinskom kurijalom s naznakama na marginama da pripada u spise Piccolominija, kasnijeg pape Pija II. Prepisivač je naznačio da je na izvorniku bio utisnuti pečat. Bula sadrži sva tri konvencionalna dijela srednjovjekovne isprave. Autor donosi diplomatičku analizu bule. Smatra da su u naraciji incole doseljenici, a habitatores autohtono žiteljstvo. Za doseljenike drži da su uglavnom iseljenici ispred Turaka iz srednjovjekovne Bosne i Huma u Gacku županiju. U hrvatskoj se historiografiji bulu datira u 1460. godinu iako je u tekstu naznačena 1459. godina. To je iz razloga što je u buli početak godine uzet po stilusu incarnationis, odnosno annuntiationis, pa kad tu godinu pretvaramo u našu moramo dodati godinu dana. U svezi povijesnih okolnosti nastanka bule, autor ukazuje na zbivanja po kojima su istodobno s osnivanjem Otočke biskupije od strane Svete Stolice na hrvatskom etničkom prostoru osnivane ili bilo govora o osnivanju nekoliko novih biskupija. Istodobno je i Otočac podignut na razinu grada, jer u to doba središte biskupije moglo biti osnovano samo u mjestu sa statusom grada.

Bula pape Pija II. 1460.; Otočac; Otočka biskupija; Sigismund Frankapan; diplomatika; povijest

nije evidentirano

engleski

The Diplomatic-Historical Contents of Pope Pius II's Bull on the Establishment of the Bishopric of Otočac and the Town of Otočac (5th March 1460)

nije evidentirano

Pope Pius II's Bull of 1460; Otočac; Bishopric of Otočac; Sigismund Frankapan; diplomatics; history

nije evidentirano

Podaci o prilogu

155-179.

2012.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Gacka u srednjem vijeku. Zbornik radova

Gračanin, Hrvoje ; Holjevac, Željko

Zagreb : Otočac: Institut društvenih znanosti Ivo Pilar

978-953-6666-96-6

Podaci o skupu

Nepoznat skup

predavanje

29.02.1904-29.02.2096

Povezanost rada

Povijest