Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Ekološki prihvatljiva ambalaža (CROSBI ID 376458)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Josipa Ostojić Ekološki prihvatljiva ambalaža / Jakobek, Lidija (mentor); Jakobek, Lidija (neposredni voditelj). Mostar, Sveučilište u Mostaru, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet, . 2013

Podaci o odgovornosti

Josipa Ostojić

Jakobek, Lidija

Jakobek, Lidija

hrvatski

Ekološki prihvatljiva ambalaža

Ambalaža predstavlja materijal koji štiti proizvod pri transportu i skladištenju i omogućuje njegovu uspješniju prodaju. No, nakon što se odbaci, ambalaža predstavlja veliki problem za okoliš jer čini veliki dio čvrstog otpada. Da bi se smanjio problem ambalaže kao otpada, pokušava se sve više koristiti ambalaža koja nema štetan utjecaj na okoliš. Osim nekih tradicionalnih materijala koji su ekološki prihvatljivi (staklo, papir, karton), za pakiranje namirnica se uvode biorazgradivi ambalažni materijali te jestiva ambalaža. Pod pojmom ekološke prihvatljivosti ambalaže podrazumijevaju se kriteriji procjene utjecaja iskorištene i odbačene ambalaže na okoliš. Za ekološku prihvatljivost bitno je da je ambalažni materijal biorazgradiv te da nakon razgradnje nema štetan utjecaj na okoliš, ali se sve više ističe da je važno i smanjenje mase ambalaže prilikom proizvodnje ambalaže, korištenje ambalaže za višekratnu uporabu te recikliranje ambalaže. Ovi postupci doveli bi do smanjenja mase otpada. Osim toga, iskorištena ambalaža se može upotrijebiti za dobivanje vrijednih sekundarnih sirovina te toplinske energije. Pravilnim gospodarenjem te primjenom ekološki prihvatljive ambalaže postigla bi se bolja zaštita okoliša.

ambalaža ; ekološka prihvatljivost ; biorazgradivost ; jestiva ambalaža

nije evidentirano

engleski

Environmentally friendly packaging

nije evidentirano

packaging ; environmentally friendly ; biodegradation ; edible packaging

nije evidentirano

Podaci o izdanju

15

16.01.2013.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Sveučilište u Mostaru, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet

Mostar

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija