Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj vrste pakiranja na antiradikalnu aktivnost, polifenolne antioksidanse i vitamin C u voćnim sokovima (CROSBI ID 376456)

Ocjenski rad | diplomski rad

Zastavniković, Jasmina Utjecaj vrste pakiranja na antiradikalnu aktivnost, polifenolne antioksidanse i vitamin C u voćnim sokovima / Jakobek, Lidija (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2012

Podaci o odgovornosti

Zastavniković, Jasmina

Jakobek, Lidija

hrvatski

Utjecaj vrste pakiranja na antiradikalnu aktivnost, polifenolne antioksidanse i vitamin C u voćnim sokovima

U ovom radu ispitivan je utjecaj vrste pakiranja (poli(etilen-tereftalat)-PET, zeleno obojena i bezbojna staklena ambalaža, višeslojno pakiranje (papir-karton/plastika/aluminij)) na antiradikalnu aktivnost i sadržaj polifenolnih antioksidansa i vitamina C u voćnim sokovima. Ispitivanja su provedena u vremenskom periodu od 43 dana. Promjene u količini ukupnih polifenolnih spojeva, ukupnih antocijanina i vitamina C praćene su korištenjem spektroskopskih metoda te reverzno-faznom visokodjelotvornom tekućinskom kromatografijom (RP-HPLC) s PDA detektorom. Antiradikalna aktivnost voćnih sokova određena je DPPH metodom. Rezultati su pokazali da je došlo do fluktuacije u količini ukupnih polifenola te do smanjenja ukupnih antocijanina, vitamina C i antiradikalne aktivnosti. Premda su se svi ambalažni materijali pokazali sličnima u očuvanju njihove količine može se reći da je polimerna ambalaža te zelena staklena ambalaža bila nešto bolja u usporedbi s višeslojnom ambalažom. No, vrlo je bitno uzeti u obzir sastav soka te moguće interakcije između spojeva prisutnih u soku (npr. antocijanini, askorbinska kiselina) koje mogu dovesti do brže degradacije ovih spojeva.

staklo ; poli(etilen-tereftalat) ; višeslojno pakiranje ; voćni sok ; polifenoli ; antocijanini ; vitamin C ; antiradikalna aktivnost

nije evidentirano

engleski

The influence of packaging type on the antiradical activity, polyphenolic antioxidants and vitamin C in fruit juices

nije evidentirano

glass ; poly(ethylene terephtalate) ; multilayer packaging ; fruit juice ; polyphenols ; anthocyanins ; vitamin C ; antiradical activity

nije evidentirano

Podaci o izdanju

53

30.10.2012.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija

Poveznice