Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 612099

O tvorbi imenica u govoru Brovinja


Nežić, Ivana
O tvorbi imenica u govoru Brovinja // Riječki filološki dani 9 (Zbornik radova Međunarodnoga znanstvenog skupa Riječki filološki dani 9) / Stolac, Diana (ur.).
Rijeka: Filozofski fakultet Sveučilišta u Rijeci, 2014. str. 421-430 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
O tvorbi imenica u govoru Brovinja
(Word formation of nouns in the idiom of Brovinje)

Autori
Nežić, Ivana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Riječki filološki dani 9 (Zbornik radova Međunarodnoga znanstvenog skupa Riječki filološki dani 9) / Stolac, Diana - Rijeka : Filozofski fakultet Sveučilišta u Rijeci, 2014, 421-430

ISBN
978-953-7975-04-3

Skup
Međunarodni znanstveni skup Riječki filološki dani 9

Mjesto i datum
Rijeka, Republika Hrvatska, 29. 11. - 1. 12. 2012

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Čakavsko narječje; ekavski dijalekt; središnji istarski poddijalekt; labinski govori; govor Brovinja; tvorba riječi; tvorba imenica
(Čakavian dialect; Ekavian dialect; Central Istrian subdialect; Labin idioms; idiom of Brovinje; word formation; formation of nouns)

Sažetak
U istraživanjima organskih idioma hrvatskoga jezika rječotvorbena se jezična razina, uz sintaktičku, najčešće zanemarivala i zaobilazila. I dok su fonološki i morfološki opisi te leksikološke analize i leksikografska obradba građe bogato zastupljeni u hrvatskoj dijalektologiji, o tvorbi su se riječi mogle pronaći tek poneke napomene ili bilješke. Mnogi su istraživači na to upozoravali, ali tek je radovima Sanje Vulić istraživanje dijalektne tvorbe riječi u nas dobilo svoje opsežne priloge i rasprave. Ovim se radom analizira tvorba imenica u čakavskom ekavskom govoru Brovinja u Istri, čime će se pokušati doprinijeti hrvatskomu dijalektnom rječotvorju. Prikazani su tvorbeni načini potvrđeni pri tvorbi imenica u tom mjesnom govoru: izvođenje (pri čemu je sufiksalna tvorba najplodnija, a prefiksalna i prefiksalno- sufiksalna tvorba slabije su zastupljene) i slaganje (koje uključuje čistu sufiksalnu tvorbu, složeno- sufiksalnu tvorbu i srašćivanje). Zabilježeni su i primjeri preobrazbe i sintaktičko- semantičke tvorbe kao rubnih tvorbenih načina pri tvorbi imenica te su i oni uključeni u analizu. Rad se temelji na građi prikupljenoj terenskim istraživanjima provođenima od 2003. do 2012. godine, a uključuje i građu preuzetu iz rječnika Gonan po nase – Rječnik labinske cakavice Marijana Milevoja koja je naknadno provjerena i potvrđena u izvornih govornika.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
FilologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
009-1012647-0900 - Prilozi za istraživanje čakavskih dijalekata na području zapadne Hrvatske (Silvana Vranić, )

Ustanove
Filozofski fakultet, Rijeka

Autor s matičnim brojem:
Ivana Nežić, (299436)