Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 612089

Problem zla u suvremenoj analitičkoj filozofiji religije - Zlo kao mogućnost za postizanje dobra


Golubović, Aleksandra; Kopajtić, Jelena
Problem zla u suvremenoj analitičkoj filozofiji religije - Zlo kao mogućnost za postizanje dobra // Nova prisutnost : časopis za intelektualna i duhovna pitanja, X (2012), 2; 235-248 (međunarodna recenzija, pregledni rad, znanstveni)


CROSBI ID: 612089 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Problem zla u suvremenoj analitičkoj filozofiji religije - Zlo kao mogućnost za postizanje dobra
(The Problem of Evil in contemporary analytical Philosophy of Religion - Evil as a Step to grater Good)

Autori
Golubović, Aleksandra ; Kopajtić, Jelena

Izvornik
Nova prisutnost : časopis za intelektualna i duhovna pitanja (1334-2312) X (2012), 2; 235-248

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni

Ključne riječi
Bog; moralno zlo; fizičko zlo; obrana iz slobode volje
(God; moral evil; physical evil; free will defence)

Sažetak
Problem zla najčešće glasi: postoji Bog kojem pripisujemo savršenosti (osobito svemogućnost, sveznanje i dobrotu) i postoji zlo. Iz ove dvije premise, prema mišljenju nekih autora, proizlazi zaključak da ili Bog ili zlo ne mogu postojati. Jer ako Bogu doista pripadaju navedene savršenosti, kako objasniti postojanje zla u svijetu? Neki filozofi religije pak inzistiraju na tome da su Bog i zlo kompatibilni i da Bog sigurno ima (opravdani) razlog za dopuštanje zla. U ovom radu izložit ćemo u bitnim crtama problem zla te detaljnije analizirati jedno od najpoznatijih rješenja uopće, tzv. obranu iz slobode volje te obranu prema kojoj zlo služi za postizanje višeg ili većeg dobra. Prema tim rješenjima čovjek je odgovoran za postojanje zla i ono, u većini slučajeva, može poslužiti za postizanje (većeg) dobra. Ovdje ćemo se usredotočiti samo na zapadno poimanje teizma te na problem zla u odnosu na njega. Svejedno, valja naglasiti da i Istok ima svoja rješenja. Iako se problem zla kao takav ne pojavljuje u istočnjačkim religijama, kod njih je također prisutna teza prema kojoj zlo omogućuje ostvarenje pozitivnih, tj. dobrih svrha. Oni tu tezu razrađuju u teorijama reinkarnacije, tj. karme. Analizirajući navedena rješenja istočnjaka možemo doći do zaključka da bi karma mogla, u nekom smislu, biti prihvatljiv odgovor na problem zla i to upravo s obzirom na pozitivne učinke koji će proizići iz čovjekova nastojanja da se oslobodi od zla. Dakle, zlo se u ovom radu promatra isključivo u kontekstu čovjekove odgovornosti za njegovo postojanje, ali i moguće oslobođenje od njega i to s obzirom na činjenicu da u svim velikim religijama svijeta postoje slična objašnjenja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
FilozofijaPOVEZANOST RADA


Projekti:
009-0091328-0737 - Identitet (Berčić, Boran, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Filozofski fakultet, Rijeka

Profili:

Avatar Url Jelena Kopajtić (autor)

Avatar Url Aleksandra Golubović (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Golubović, Aleksandra; Kopajtić, Jelena
Problem zla u suvremenoj analitičkoj filozofiji religije - Zlo kao mogućnost za postizanje dobra // Nova prisutnost : časopis za intelektualna i duhovna pitanja, X (2012), 2; 235-248 (međunarodna recenzija, pregledni rad, znanstveni)
Golubović, A. & Kopajtić, J. (2012) Problem zla u suvremenoj analitičkoj filozofiji religije - Zlo kao mogućnost za postizanje dobra. Nova prisutnost : časopis za intelektualna i duhovna pitanja, X (2), 235-248.
@article{article, author = {Golubovi\'{c}, Aleksandra and Kopajti\'{c}, Jelena}, year = {2012}, pages = {235-248}, keywords = {Bog, moralno zlo, fizi\v{c}ko zlo, obrana iz slobode volje}, journal = {Nova prisutnost : \v{c}asopis za intelektualna i duhovna pitanja}, volume = {X}, number = {2}, issn = {1334-2312}, title = {Problem zla u suvremenoj analiti\v{c}koj filozofiji religije - Zlo kao mogu\'{c}nost za postizanje dobra}, keyword = {Bog, moralno zlo, fizi\v{c}ko zlo, obrana iz slobode volje} }
@article{article, author = {Golubovi\'{c}, Aleksandra and Kopajti\'{c}, Jelena}, year = {2012}, pages = {235-248}, keywords = {God, moral evil, physical evil, free will defence}, journal = {Nova prisutnost : \v{c}asopis za intelektualna i duhovna pitanja}, volume = {X}, number = {2}, issn = {1334-2312}, title = {The Problem of Evil in contemporary analytical Philosophy of Religion - Evil as a Step to grater Good}, keyword = {God, moral evil, physical evil, free will defence} }

Časopis indeksira:


  • Scopus

Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font