Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 611997

Istraživanja migrantskih organizacija: definicije, koncepti, perspektive i pristranosti


Kuti, Simona
Istraživanja migrantskih organizacija: definicije, koncepti, perspektive i pristranosti // Institucionalizacija hrvatske dijaspore. Oblici migrantskog udruživanja – primjeri iz Europe, Južne Amerike i Australije / Božić, Saša (ur.).
Zagreb: Jesenski i Turk ; HSD, 2012. str. 25-51


Naslov
Istraživanja migrantskih organizacija: definicije, koncepti, perspektive i pristranosti
(Research on Migrant Organisations: Definitions, Concepts, Perspectives and Biases)

Autori
Kuti, Simona

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, znanstveni

Knjiga
Institucionalizacija hrvatske dijaspore. Oblici migrantskog udruživanja – primjeri iz Europe, Južne Amerike i Australije

Urednik/ci
Božić, Saša

Izdavač
Jesenski i Turk ; HSD

Grad
Zagreb

Godina
2012

Raspon stranica
25-51

ISBN
978-953-222-617-1

Ključne riječi
Migrantske organizacije, socijalni kapital, struktura političkog oportuniteta, politički transnacionalizam, zavičajne organizacije, pristranosti u istraživanjima
(Migrant organisations, social capital, political opportunity structure, political transnationalism, hometown associations, bias in research)

Sažetak
Istraživanja postmigracijskih iskustava migranata, uključujući osnivanje i djelovanje unutar migrantskih organizacija predstavlja relativno staro i etablirano područje istraživanja unutar migracijskih studija. Unatoč tome zamjetan je rastući suvremeni interes za proučavanje migrantskih organizacija među društvenim znanstvenicima. Stoga je cilj rada izdvojiti glavne suvremene pristupe istraživanju migrantskih organizacija, uključujući definicije, koncepte i perspektive, te upozoriti na zanemarene teme i izvore pristranosti u istraživanjima. U prvome dijelu rada razmatraju se definicije migrantskih organizacija, uključujući i terminološke dvojbe oko sastavnih dijelova definicije tj. pojmova „organizacija“ i „migranti“. Izdvojeni su i teorijski i empirijski tipovi migrantskih organizacija koji nastaju kao pokušaj reduciranja kompleksnosti empirijskih manifestacija migrantskog organiziranja te služe kao heuristička sredstva umjesto preuskog ili preopćenitog definiranja migrantskih organizacija. Tipiziranje migrantskih organizacija varira od jednostavnih dihotomnih kategorizacija do tipologija s više kategorija prema nekoliko kriterija, od ciljeva do aktivnosti i orijentacije organizacija. Autorica razmatra i metodološke pristupe istraživanju i metode prikupljanja podataka o migrantskim organizacijama, izdvajajući manje rasprostranjene i specifičnije metodološke pristupe. Sljedeći dio rada predstavlja glavne pristupe istraživanju migrantskih organizacija, uključujući i povezane koncepte – socijalni kapital i strukturu političkog oportuniteta – koji su u različitim varijantama rasprostranjeni u istraživanjima migrantskih organizacija iz nacionalne perspektive. Autorica izdvaja transnacionalnu perspektivu istraživanja, naspram prethodno razmatranim pristupima koji djelovanje migrantskih organizacija promatraju u „kontejneru nacija-država primitka“ zanemarujući značajan dio utjecaja na njihovo formiranje i djelovanje koji dolazi izvan zemlje primitka. Kao zastupljena područja istraživanja migrantskih organizacija u transnacionalnoj perspektivi, izdvajaju se migrantski politički transnacionalizam i istraživanja migrantskih zavičajnih organizacija, dok su studije koje za glavnu temu imaju istraživanje veza među migrantskim organizacijama u transnacionalnim socijalnim prostorima značajno manje zastupljene. Posljednji dio rada osvrt je na teme koje su rijetko u fokusu istraživanja migrantskih organizacija i na pristranosti u istraživanjima, uključujući esencijalizam i metodološki nacionalizam. Zamjetno je zanemarivanje rodne perspektive, organizacija unutarnjih migranata i neformalnih oblika organiziranja te prezastupljenost istraživanja migrantskih organizacija koja se fokusiraju na političke aktivnosti i sudjelovanje u političkim procesima.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
SociologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
076-0762385-2378 - Transnacionalne migracije - izazovi hrvatskom društvu (Saša Božić, )

Ustanove
Institut za migracije i narodnosti, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Simona Kuti, (265100)