Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 611894

Promjene u akademskoj profesiji: odgovor na izazove u društvu?


Promjene u akademskoj profesiji: odgovor na izazove u društvu?, Rijeka: Filozofski fakultet u Rijeci, 2012 (monografija)


Naslov
Promjene u akademskoj profesiji: odgovor na izazove u društvu?
(Changes in the Academic Profession: Responses to Societal Challenges?)

Urednik/ci
Ledić, Jasminka

Vrsta, podvrsta i kategorija knjige
Uredničke knjige, monografija, znanstvena

Izdavač
Filozofski fakultet u Rijeci

Grad
Rijeka

Godina
2012

Stranica
160

ISBN
978-953-6104-89-5

Ključne riječi
akademska profesija; civilna misija sveučilišta; održivi razvoj; visoko obrazovanje; zalaganje u zajednici
(academic profession; university civic mision; sustainable development; higher education; community engagement)

Sažetak
Ova publikacija prikazuje dio rezultata istraživanja akademske profesije koje se odvijalo u okviru EUROCORES programa EuroHESC (Higher Education and Social Change) Europske zaklade za znanost (ESF). Jedan od 4 kolaborativna istraživačka projekta (CRP) u okviru EuroHESC programa bio je projekt „The Academic Profession in Europe: Response to Societal Challenges“ (EUROAC), u kojemu su sudjelovale grupe znanstvenika iz 8 europskih zemalja, među kojima i istraživački tim iz Hrvatske. Svaki nacionalni tim uključen u EUROAC projekt imao je svoj nacionalni projekt koji se uklopio u zajednički nazivnik teme akademske profesije i njezinog odgovora na društvena očekivanja, ali je odražavao specifičnosti znanstvenog interesa nacionalnih timova. Pregled istraživačkih interesa o temi akademske profesije na području Hrvatske pokazuje da je hrvatska EUROAC istraživačka grupa u ovom projektu otvorila novo područje na nacionalnoj istraživačkoj sceni, s temom individualnog projekta naslovljenom „Akademska profesija i društvena očekivanja: izazovi civilne misije sveučilišta“. Osnovna pretpostavka na kojoj se zasniva nacionalno istraživanje hrvatskog tima jest ideja da akademsko znanje treba doprinjeti poboljšanju kvalitete života (lokalne) zajednice i utjecati na razvoj civilnog društva i procese demokratizacije. Temeljno istraživačko pitanje hrvatskog projekta odnosilo se na istraživanje stavova i uloga koje pripadnici akademske profesije zauzimaju o civilnoj misiji sveučilišta, promatrajući ih kroz istraživanje, nastavu i aktivnosti u zajednici. Istaknuto mjesto u projektu odnosilo se na istraživanje stavova pripadnika akademske profesije spram koncepta održivog razvoja i njegove integracije u nastavu i istraživanje.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PedagogijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
009-0000000-0931 - Sveučilište i vanjsko okruženje u kontekstu europskih integracijskih procesa (Jasminka Ledić, )

Ustanove
Filozofski fakultet, Rijeka

Profili:

Avatar Url Jasminka Ledić (urednik)

Citiraj ovu publikaciju

Promjene u akademskoj profesiji: odgovor na izazove u društvu?, Rijeka: Filozofski fakultet u Rijeci, 2012 (monografija)
Ledić, J. (ur.) (2012) Promjene u akademskoj profesiji: odgovor na izazove u društvu?. Rijeka, Filozofski fakultet u Rijeci.
@book{book, editor = {Ledi\'{c}, J.}, year = {2012}, pages = {160}, keywords = {academic profession, university civic mision, sustainable development, higher education, community engagement}, isbn = {978-953-6104-89-5}, title = {Changes in the Academic Profession: Responses to Societal Challenges?}, keyword = {academic profession, university civic mision, sustainable development, higher education, community engagement}, publisher = {Filozofski fakultet u Rijeci}, publisherplace = {Rijeka} }